27 decembrie, Sfântul Ștefan. Ce sunt pâinicile lui Ștefan și ce trebuie să faceți pentru sănătate potrivit tradițiilor

27 decembrie, Sfântul Ștefan. Ce sunt pâinicile lui Ștefan și ce trebuie să faceți pentru sănătate potrivit tradițiilor
An de an, creștinii îl cinstesc pe sfântul Ștefan. Ce tradiții și obiceiuri trebuie ținute în această zi.

De ziua sfântului Ștefan, creștinătatea ține cont de tradiții și obiceiuri păstrate din vechime. Ce trebuie să faceți în această zi.

27 decembrie, Sfântul Ștefan. Obiceiuri pentru sănătate. Ce sunt pâinicile lui Ștefan

Potrivit vechilor obiceiuri, de ziua sfântului Ștefan, nimeni nu are voie să meargă în zone montane sau în locuri izolate, pentru a nu își pune viața în primejdie. Cine va dărui o icoană cu sfântul sau o candelă nouă, aprinsă, atunci va avea spor în casă, iar cei bolnavi se vor însănătoși. Sub nici o formă în ziua de 27 decembrie nu aveți voie să vă certați cu cineva.

Pâinicile lui Ştefan

În multe zone din țară s-a păstrat obiceiul ca gopodinele să pregătească Pâinicile lui Ștefan. Acestea se obțin dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului și se fac în forme rotunde.

Pâinicile se ung cu miere, iar tradiția spune că amintesc de pietrele cu care a fost ucis sfântul. Preparatul se duce apoi la biserică, se sfințește și se împarte persoanelor tinere, care poartă numele de Ștefan. Astfel, vor fi pomenite sufletele celor care au murit în momente dramatice.

Rugăciune care se citește de Sfântul Ștefan

Tot în ziua sfântului Ștefan, se recomandă să citiți această rugăciune, aducătoare de mari bucurii și satisfacții. “Sfinte mare mucenice al lui Hristos Stefane, cel ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele mucenicești, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinși de nevoi și ispite.

Ci te roagă pentru noi Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea, și să depărteze de la noi pe tot vrăjmașul cel pornit asupra noastră, prin mânia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre.

Roagă-te, sfinte al lui Dumnezeu cu aceeași căldură cu care te-ai rugat pentru ucigașii tăi; roagă-te să depărteze de la noi furia celor fără de Dumnezeu și să ne apere pe noi, poporul Său cel nou ales, ca prin rugaciunile tale fiind mântuiți, să lăudăm bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă și pe tine să te mărim în vecii vecilor. Amin”.

Sursă foto: capital