Simona Ionescu / Redactor Șef

30 octombrie 2021. Moșii de Toamnă. Ce nu aveți voie să faceți în această zi

30 octombrie 2021. Moșii de Toamnă. Ce nu aveți voie să faceți în această zi
Pe 30 octombrie 2021 creștinătatea sărbătorește Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă, o zi care trebuie cinstită așa cum se cuvine.

De Moșii de Toamnă s-au păstrat de-a lungul vremii tradiții și superstiții care, spun bătrânii, trebuie respectate.

30 octombrie 2021. Moșii de Toamnă. Ce nu aveți voie să faceți în această zi

Una dintre cele mai importante zile înainte de Postul Crăciunului rămân Moșii de Toamnă. Tradiția spune că în această zi familia trebuie să meargă la cimitir, să curețe mormintele celor trecuți în neființă și să le pună flori și cel puțin două lumânări. Astfel, se crede că vor fi încălzite sufletele acestora.

Se dau de pomană plăcinte, carne, fructe

În anumite zone ale țării s-a păstrat obiceiul să se împartă grâu fiert cu brânză și unt. Din pachetele ce vor fi împărțite nu trebuie să lipsească carnea, merele sau alte fructe, plăcintele, brânzeturi sau piftie.

 

De asemenea, se spune că înainte de a împărți trebuie să duceți la biserică vin, colivă și bucate pentru a fi sfințite. Pachetele se vor împărți totdeauna cu o lumânare, dar și un colac și un prosop. Totodată, tradiția spune că și preotul trebuie să primească prosop, dar și tămâie.

Cine dă de pomană și bani va avea spor tot anul

De asemenea, se obișnuiește ca pe lângă pachetele cu mâncare să fie împărțiți și bani, fiecare după posibilități. Cel care face asta va avea spor la bani. În această zi sfântă, nu aveți voie să fiți certați cu nimeni și e important să fiți îmbrăcați cât mai curat. Femeile trebuie să aibă capul acoperit și să nu măture în această zi, să nu spele și să nu arunce gunoiul.

Nu în ultimul rând, bătrânii vă recomandă să nu treceți prin intersecții de Moșii de Toamnă, pentru că acolo se strâng toate duhurile necurate. În plus, nu e indicat că ieșiți din biserică înainte să se termine slujba.

Sursă foto: kanald, libertatea pentru femei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre