6 ianuarie, Boboteaza. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această zi. Aduce ghinion

6 ianuarie, Boboteaza. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această zi. Aduce ghinion
Din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea Bobotezei a fost plină de obiceiuri și superstiții păstrate cu sfințenie.

Pentru că apa sfințită în această zi are puteri miraculoase, gospodinele nu au voie să spele. De asemenea, nu vă spălați nici pe cap, pentru că veți murdări apa sfântă și, se crede că veți avea dureri de cap tot anul. Nici o gospodină nu are voie să spele rufe în această zi sfântă.

Aruncatul crucii

Oamenii vor consuma apa sfințită de Bobotează, pentru a se vindeca de boli și a scăpa de energiile negative. De asemenea, cu apa sfințită vor fi stropite casele și animalele. Preoții spun că apa sfințită în această zi sfântă capătă proprietăţi supranaturale prin intervenţia directă a Duhului sau Spiritului Sfânt.

Va rămâne va fi păstrată în sticle, ca apă de leac. Din cele mai vechi timpuri, s-a păstrat obiceiul ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, înghețată uneori. Bărbații cei mai curajoși vor sari după ea, iar cineva o aduce la mal se spune că va fi sănătos tot anul și nu va avea probleme.

Ce să faceți ca să scăpați de spiritele rele

În ziua de Bobotează, mai ales la sate, s-a păstrat obiceiul ca oamenii să afume casele, grajdurile și vitele, pentru ca energiile rele să plece din acele locuri și să nu mai revină. De asemenea, sătenii aprind focuri pe camp și cântă melodii însoțite de zgomote și strigături.

Nu lăsați haine la uscat în ziua de Bobotează

Tradiția spune că în ziua de Bobotează nu e bine să lăsați haine la uscat. Se crede că necuratul fuge și se ascunde sub acestea. Fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează, potrivit credinței populare, se vor căsători rapid.

Ce se face în Ajunul Bobotezei

În Ajunul Bobotezei nu se toarce, nu se țese, iar feciorii țin post. Se spune că de Bobotează se deschide cerurile, iar îngerul păzitor le vor arăta unde le va fi norocul. Tinerii care doresc să aibă noroc în căsnicie și persoanele care au necazuri mari trebuie să țină post negru în Ajunul Bobotezei.

Recomandarile noastre