A murit fiica lui Pablo Picasso. Cum s-a stins Maya, copil adorat și muză a artistului

A murit fiica lui Pablo Picasso. Cum s-a stins Maya, copil adorat și muză a artistului
Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso a fost un artist plastic spaniol. A fost pictor, sculptor, ceramist, scenograf, grafic designer. Picasso nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol. A jucat mai multe, reale și imaginare, cu aceeași pasiune. A fost andaluz și catalan, spaniol și francez. A fost soț, de două ori, amant. Și a devenit tată de patru ori.

Clanul Picasso s-a împuținat zilele acestea. Maya Ruiz-Picasso, fiica cea mare a maestrului spaniol, cea care i-a fost sursă de inspiraţie pentru mai multe tablouri, a decedat marţi la vârsta de 87 de ani. Anunțul a fost făcut de avocatul Richard Malka, citând un comunicat dat publicităţii de familie, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Maya Ruiz-Picasso a decedat împăcată în această dimineaţă înconjurată de familie, la vârsta de 87 de ani”, precizează comunicatul, fără a oferi alte detalii.

Cine a fost prima fiică a lui Pablo Picasso

Născută pe 5 septembrie 1935, María de la Concepción, supranumită Maya, a fost prima fiică a lui Pablo Picasso şi a Mariei Thérese Walter, pe care pictorul a întâlnit-o în 1927 și care i-a devenit iubită. Paternitatea i-a transformat viața artistului. În plus, aceasta și-a dedicat o parte din viață studiului și păstrării moștenirii tatălui ei.

Maya Ruiz-Picasso face în prezent obiectul unei duble expoziţii la Muzeul Naţional Picasso din Paris. O expoziție e dedicată relaţiei cu tatăl său pe care l-a inspirat. A doua e realizată în jurul donaţiilor pe care fiica artistului le-a făcut statului francez.

Tablouri precum ”Maya ŕ la poupée” (1938), ”Maya ŕ la poupée et au cheval” (1938), ”Maya au costume de marin” (1938), ”Maya au bateau” (1938) şi ”Maya au tablier” (1938) reprezintă doar o parte din portretele în culori vii care o înfăţişează pe micuţa Maya şi care sunt expuse în prezent la Paris.

„A trăit mereu cu sentimentul unei misiuni”

Maya Ruiz-Picasso a avut trei copii. „Este singura persoană din lume pe care o cunosc care nu vorbea despre Pablo Picasso, ci despre ‘papa’. (…) Cred că este mărturia acestei relaţii excepţionale pe care a avut-o cu el”, a declarat Olivier Widmaier Picasso, fiul ei.

La sfârşitul lui septembrie 2021, ea a donat statului francez opt creaţii inedite ale maestrului. Printre acestea, ”L’Enfant ŕ la sucette assis sous une chaise” – o pictură simbolică, ce o reprezintă probabil pe Maya când era copil, ascunsă în spatele mobilelor. „Un fel de premoniţie sumbră a conflictului mondial ce avea să urmeze”, a explicat Olivier Widmaier Picasso, nepotul lui Picasso, prezent la conferinţa de presă alături de sora sa, Diana, în momentul anunţării donaţiei.

”După decesul tatălui ei, a trăit mereu cu sentimentul unei misiuni, că aceste opere trebuie să revină statului, tuturor. Acesta a fost motivul donaţiei”, a mai mărturisit fiul ei. Nu în ultimul rând, Franţa şi Spania au anunțat că vor marca în 2023 jumătate de secol de la moartea lui Pablo Picasso (1973) prin mai multe expoziţii organizate în cele două ţări.

Sursa foto: Succession Picasso 2022, Instagram

Recomandarile noastre