A murit prima femeie dirijor din România. Povestea fabuloasă a unei muziciene de excepție, care l-a cunoscut pe George Enescu

A murit prima femeie dirijor din România. Povestea fabuloasă a unei muziciene de excepție, care l-a cunoscut pe George Enescu
Avea aproape un secol de viață, ani pe care i-a trăit din plin, pe scenă și în afara ei. Și în care a cunoscut pe unii dintre cei mai mari muzicieni ai țării.

Florica Avramescu, prima femeie dirijor din România, a murit în acest weekend, ala 97 de ani. „Omulețul ăsta a fost un univers de dragoste, înțelepciune, dăruire și tandrețe. Muzica a fost viata ei. Muzica înseamnă divinitate. Și de acum înainte, MAMI va dirija corul îngerilor. Rămas bun, om bun și drag”, a anunțat fiica dirijoarei, Raluca Andreea Niculescu Gorpin.

Florica Avramescu s-a născut pe 15 februarie 1925, în București. A avut șapte frați, patru cu o mamă diferită. A fost o familie dăruită de talent. Unii dintre frați, printre care și Florica, au ajuns mari personalități ale muzicii culte românești sau în avocatură. De la vârste de 11 ani, Florica Avramescu a urmat cursurile școlii „Ioan Oteteleșanu” din comuna Măgurele, într-un conac care există azi, în incinta Institutului de Fizică Atomică. La 25 de ani a dirijat pentru prima dată.

Debut de dirijor în fața premierului Petru Groza

Ea a urcat pe scenă în anul 1951, grație marelui dirijor român de origini evreiești, Sergiu Comissiona. În public se aflau membri ai guvernului, inclusiv Petru Groza. „Pe Sergiu l-am cunoscut în 1950. În 1951, aveam 25 de ani, m-a propus pentru prima oară să urc pe scenă ca dirijoare. A fost o festivitate mare  la care a asistat Guvernul de pe vremea aceea (Guvernul Petru Groza, n.r.). Sergiu a dirijat jumătate din concert și jumătate mi-a cedat-o mie, anunțând:

Astăzi, partea a doua a concertului va fi dirijată de doamna Florica Avramescu, care debutează ca prima femeie dirijor din România”, își amintea, într-un interviu, celebra dirijoare. La vremea respectivă. Florica Avramescu a ajuns dirijor adjunct la Rapsodia Română, unde Sergiu Comissiona era principal, și în paralele urma și cursurile Conservatorului.

Era deja căsătorită cu muzicianul Roger Avramescu, care i-a fost alături toată viața, până ce, în urma unui infarct, în 1997, a plecat la îngeri. După ce și-a făcut debutul dirijând în fața premierului Petru Groza, a plecat la Berlin unde a participat la un mare Festival Mondial al Tineretului de muzică corală, unde a cucerit premiul I. După festivitatea de premiere a fost chemată în fața juriului, al cărui președinte era celebrul dirijor și violonist ruso-american Nikolai Sokolov.

„Atunci, Sokolov mi-a strâns mâna, m-a felicitat, m-a luat în brațe și m-a sărutat pe frunte. A fost o mare onoare pentru mine. Atunci mi-a dat seama că voi însemna ceva în muzica cultă românească”, și-a mai amintit celebra Florica Avramescu.

Sorții au decis să îl cunoască pe George Enescu

Prima dirijoare din România a asistat la concertul de rămas bun al lui George Enescu, când era în anul al treilea de studenție. Acesta se stabilise deja, din 1949, la Paris. Anul trecut, Florica Avramescu a povestit, în exclusivitate, pentru impact.ro, cum a ajuns la Dublul Concert pentru vioară de Bach. Concert pentru vioară și orchestră. Doar muzicienii experimentați îl  abordau.

Enescu urma să fie vioara întâi, iar vioara a doua, era rezervată unui alt mare muzician român, Theodor Rogalski, care i-a fost și mie profesor. Acesta a venit la clasă c u un bilet la concert, a organizat o tragere la sorți, iar soții au decis ca Florica  să îl cunoască pe Enescu. „Uitați-vă, măi băieți, la fata asta a noastră! Ea este nu numai o studentă excepțională, dar și Dumnezeu ține cu ea! Așa că aplaudați-o!”, și-a mai amintit muziciana cuvintele dascălului ei

Rtragerea, după doar 14 ani de scenă

Florica Avramescu a dirijat în România și pe scenele est-europene doar 14 ani. Un ulcer grav a obligat-o să lase bagheta. Trei luni a fost internată în spital, alte șase a făcut recuperare. În final, medicii i-au interzis să mai practice meseria sa, considerată extrem de stresantă. Ca atare a devenit profesor de muzică

A murit prima femeie dirijor din România

Văduvă, după primul soț, la 72 de ani, Florica Avramescu a plecat din România, în Israel. După câțiva ani l-a cunoscut pe Victor, cu care s-a căsătorit în Cipru, la Larnaca, într-o ceremonie desprinsă dintr-un film de dragoste. Bărbatul fusese contabil la o mare companie farmaceutică din Elveția, călător prin lume și cameraman amator împătimit, autor de documentare turistice. Împreună au înțeles șansa și bucuria de a trăi./ și acest soț a plecat mai devreme la îngeri. Acum li s-a alăturat și ea.

Văduvă a doua oară, prima femeie dirijor din România a revenit în țară. s-a întors acum aproape șapte ani. Dirijoarea Florica Avramescu va fi înmormântată marți în Cimitirul Evanghelic de la Pieptanari, slujba urmând să înceapă la ora 10,15, la Biserica Flamandă de pe strada Olimpului.

Recomandarile noastre