A venit martie, e momentul să vă alegeți Baba. Iată ce metode aveți la îndemână

A venit martie, e momentul să vă alegeți Baba. Iată ce metode aveți la îndemână
Începând cu 1 martie, Baba Dochia începe să-și dea jos cele nouă cojoace, câte unul pe zi, dând la o parte iarna și lăsând loc primăverii.

Potrivit tradiției, de pe 1 pe 9 martie, fiecare persoană își alege o o Babă, mai precis o zi. Se spune că așa cum este vremea în ziua respectivă, așa este și caracterul omului.

Tradiția veche a alegerii Babelor se păstrează de pe vremea romanilor. Unii își aleg Baba la întâmplare, între 1 și 9 martie, dar mai există și o altă metodă, în funcție de ziua de naștere. Procedeul este foarte simplu, doar trebuie să adunați cifrele din ziua de naștere.

De exemplu, dacă cineva e născut pe 25, 2+5= 7. Dacă vremea va fi frumoasă în această zi și soarele va fi pe cer, înseamnă că persoana respectivă e om bun și va avea un an minunat. Dacă, în schimb, ziua respectivă va fi întunecată, cu frig, se spune că persoana respectivă e plină de răutăți sau frustrări. Potrivit tradiției, dacă în zilele Babelor ninge sau plouă, e semn de bogăție. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cele nouă zile dezvăluie caracterul, calităţile şi defectele fiecărei persoane în parte.

Legenda Babei Dochia

Legenda spune că Baba Dochia avea o noră pe care o umilea ori de câte ori avea ocazia, iar de multe ori, pe data de 1 martie, trimitea spele lâna și din neagră să o facă albă. Ceea ce nu știa Baba Dochia e faptul că nora avea un înger care o ajuta în toate necazurile și îi dădea o floare albă să spele lâna, iar aceasta devenea de culoarea zăpezii.

Pentru că-și văzuse nora cu floarea în mână, Baba Dochia a fost convinsă că a venit primăvara și s-a decis să plece cu oile la munte. Bătrâna și-a pus cele nouă cojoace de blană, a urcat cu oile, dar pentru că i-a fost cald, le-a dat jos. Când a rămas doar în cămașă, a venit un ger cumplit și Baba Dochia a înghețat. Se spune că Dumnezeu ar fi transformat-o întru eternitate, într-o stâncă, împreună cu oile sale.

Recomandarile noastre