Simona Ionescu / Redactor Șef

Actrița Crina Matei, declarații tulburătoare despre copilărie. Ce nume ar fi trebuit să poarte

Actrița Crina Matei, declarații tulburătoare despre copilărie. Ce nume ar fi trebuit să poarte
A fost mereu o prezență discretă, chiar dacă a ascuns o durere mare în suflet. Crina Matei și-a pus acum sufletul pe tavă.

E fermecătoare, talentată, dar de cele mai multe ori în ochii Crinei Matei se vede durerea. Prin ce a trecut faimoasa actriță/

Actrița Crina Matei, declarații șocante despre copilărie. Ce nume ar fi trebuit să poarte

Într-un interviu pentru Fanatik, Crina Matei a povestit despre momentele triste din perioada comunistă, punctând și faptul că s-a apropiat mult de Casa Regală a României și principiile acesteia. Motivul? Comunismul i-a mutilat sufletul.

„Familia mea a fost deportată pe timpul comunismului, timp de cinci ani, între 1950 și 1955”

”M-a bucurat că am reușit, acum câțiva ani, să mă apropii și de Casa Regală a României. Iar asta pentru că familia tatălui meu este, cât a mai rămas din ea, una care a suferit foarte mult opresiunile comunismului. O spun, și este pentru prima dată când fac această mărturisire, familia mea a fost deportată pe timpul comunismului, timp de cinci ani, între 1950 și 1955.

Au fost deportați în Dobrogea, în comuna Cuza Vodă. Acest subiect, toată copilăria mea, a fost tabu. Nu se povesteau aceste lucruri, despre ceea ce ei au trăit, niciodată. Noi, copiii, prindeam doar discuții disparate, niște fâșii. Traumele au fost atât de puternice încât nu se puteau povesti”, a mărturisit Crina Matei.

„Mi-am dat seama că de fapt eu nu mi-am cunoscut familia cu ceea ce a trăit ea”

Despre drama prin care a trecut familia sa, Crina a aflat recent, după ce a vorbit cu ultimul supraviețuitor, un unchi care i-a relatat lucruri greu de digerat. Așa a aflat că bunica paternă a murit în urma unui infarct când a auzit că nu mai are voie să vină acasă, dar și faptul că trebuia să poarte alt nume.

Abia acum, când aproape toți s-au dus, opt frați erau, și a supraviețuit doar unul, l-am putut lua la o discuție. În memoria lor, am și început să caut documentele, iar ceea ce am găsit m-a îngrozit. Pe unchiul meu, pe care îl știu de dintotdeauna, în momentul în care a început să îmi povestească cum a fost și ce a fost, mi-am dat seama că de fapt eu nu mi-am cunoscut familia cu ceea ce a trăit ea.

Știam doar crâmpeie de care am auzit când mergeam la locul nașterii lor, undeva la 50 de kilometri de București, acolo unde a rămas doar o casă bătrânească și în  care nu a stat nimeni, după întoarcerea lor… (…) Pe bunica eu nu am cunoscut-o pentru că atunci când li s-a ridicat domiciliul forțat în 1955, pe când tatăl meu avea 12 ani, și s-au întors înapoi în Ialomița, bunica a văzut ce s-a întâmplat și a făcut infarct și a murit.

„Și-au luat un nume al unor rude mai îndepărtate, Matei, ca să rămână, totuși, în familie”

În cinstea Regelui Mihai, tatăl meu se numea Mihai, chiar și semănau. Când eram mică, aveam niște monede cu chipul Regelui Mihai și mă duceam în fața blocului și le ziceam copiilor că tatăl meu e regele Mihai. Dar pe tata, de fapt, îl chema Matei Mihai și explicam că i s-a schimbat numele.

Dar știam eu ceva. Pentru că, după deportare, autoritățile i-au pus să își schimbe numele. Pe familia tatălui meu îi chema Dona. În comuna respectivă lumea îi știa de Dona. Dar au fost obligați să își schimbe numele, să li se piardă urma. Și-au luat un nume al unor rude mai îndepărtate, Matei, ca să rămână, totuși, în familie”, a spus Crina.

Sursă foto: instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre