Lucia Hossu-Longin, despre oamenii din Făgăraș. ”S-au opus comunismului”

Lucia Hossu-Longin, despre oamenii din Făgăraș. ”S-au opus comunismului”
Lucia Hossu-Longin ne-a dezvăluit ororile comunismului. Puțini din cei care au trăit acei ani de teroare au știut ce se întâmplă cu adevărat. Realizatoarea serialului „Memorial Durerii” mai are încă multe de spus.

Lucia Hossu-Longin revine de luni, 6 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 2, cu un nou sezon al seriei despre eroii care s-au opus comunismului. O nouă pagină în „Memorialul Durerii: „Așezări care s-au opus comunismului”.

Lucia Hossu-Longin, despre oamenii din Făgăraș

Lucia Hossu-Longin a împlinit 80 de ani, pe 24 septembrie. Cifra asta nu a speriat-o, ci a continuat să muncească, așa cum a făcut toată viața, la modul excepțional. Revine de luni, 6 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 2, cu un nou sezon al seriei despre eroii care s-au opus comunismului. O nouă pagină în „Memorialul Durerii: „Așezări care s-au opus comunismului”.

În prima ediție vom afla despre rezistența locuitorilor comunei Lisa, de la poalele Făgărașului, care s-au opus cu îndârjire oricărei forme de colectivizare. Instalarea comunismului în România a provocat drame personale, a distrus categorii sociale și profesionale. Multe dintre acestea s-au revoltat și, uneori, aproape întreaga suflare a satului a fost implicată în diverse forme de opoziție. De la refuzul intrării în colectiv, până la lupta în munți cu arma în mână.

În lupta care a început să se organizeze imediat după instalarea regimului comunist, au existat persoane care s-au opus individual, sub diverse forme. De la refuzul de a intra în colectiv sau refuzul de a urma indicațiile organelor de partid, până la plecatul cu arma în mână.

Memorialul Durerii, „O istorie care nu se învaţă la școală”

Noul sezon, „Așezări care s-au opus comunismului”, va debuta de luni, 6 decembrie, de la ora 22:00. Va cuprinde „Comuna Lisa”, locul nașterii lui Octavian Paler. Urmează „Comuna Nucșoara”, județul Muscel, locul fraților Arnăuțoiu și comuna din Banat, „Teregova”.

În 2021 s-au împlinit 30 de ani de la primul episod semnat de Lucia Hossu-Longin. De trei decenii, „Memorialul Durerii” oferă românilor una dintre cele mai complexe și documentate mărturii despre eroii care s-au opus comunismului.

Seria, care a pornit cu 6 episoade, numără astăzi în arhiva TVR peste 250 de documentare ce poartă semnătura realizatoarei şi scriitoarei Lucia Hossu-Longin.

Serialul s-a bucurat de o imensă apreciere în ţară şi în toată Europa, la marile festivaluri de televiziune din lume și în emisiunile consacrate României.

Românii au aflat  despre despre lupta lui Corneliu Coposu, Tudor Greceanu, Elisabeta Rizea, și a tuturor celor care s-au jertfit pentru libertatea de azi a României.

Serialul a fost achiziționat de Arhivele Hoover din Statele Unite, de Biblioteca Congresului American și difuzat de Videoteca din Paris.

„Pentru noi a însemnat o muncă titanică. Pentru cei din generația tânără este un mod de a cunoaște adevărata istorie. Am dorit să readucem în cartea de istorie adevăraţii eroi ai ţării. M-a marcat cel mai mult rezistența armată din munți. Eu o socotesc pagina de istorie cea mai frumoasă și cea mai tragică în același timp. De aceea în ultimii ani am făcut foarte multe episoade cu rezistenţa armată. Am descoperit cum au murit eroii care au fost în munţi. Au fost executaţi fie la Jilava, fie pe câmpul confruntărilor”, a spus Lucia Hossu-Longin, realizator „Memorialul Durerii”.