Simona Ionescu / Redactor Șef

Altă nenorocire: au apărut primele infectări cu febra tomatelor. Cum se manifestă

Altă nenorocire: au apărut primele infectări cu febra tomatelor. Cum se manifestă
După pandemia de coronavirus care a creat haos în toată lumea, un alt virus pare că vrea să ne îngenuncheze. E vorba de febra tomatelor.

Pandemia de coronavirus a schimbat viețile tuturor și, când să răsuflăm ușurați, a venit peste noi variola maimuței. Și, mai nou, febra tomatelor.

 O altă nenorocire s-a abătut asupra omenirii. Au apărut primele infectări cu febra tomatelor. Cum se manifestă

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în viitorul apropiat ne vom confrunta cu tot felul de epidemii. Există și o cauză pe care mulți nu au luat-o în seamă: schimbările climatice. Iar omenirea va ajunge să se infecteze tot mai des cu boli de care altădată sufereau doar animalele.

„Din nefericire, această capacitate de a amplifica boala şi de a o transmite mai departe în cadrul comunităţilor noastre este în creştere – astfel încât atât factorii de apariţie a bolilor, cât şi cei de amplificare a bolilor au crescut”, a precizat Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență din cadrul OMS.

Un nou virus îngrijorător: febra tomatelor

Autoritățile din India sunt acum în alergă după ce au fost raportate peste 80 de cazuri de îmbolnăviri de „gripa tomatelor” sau „febra tomatelor”. Specialiștii susțin că această maladie are această denumire de la veziculele roșii pe care le provoacă. Conform publicației brianice Daily Express, virusul afectează cel mai mult copiii cu vârsta sub cinci ani.

Alte simptome sunt oboseală, dureri articulare, crampe stomacale, greață, vărsături, diaree, tuse, strănut, febră mare și dureri de corp, dar și nasul care curge. Există și cazuri în care din cauza virusului,  s-a schimbat culoarea picioarelor și a mâinilor. Totodată, boala provoacă deshidratare și apariția iritațiilor în apropierea gurii. Potrivit mai multor virusologi, „febra tomatelor” e posibil să fie o variantă nouă a infecției virale picior-mână-gură, care se întâlnește la micuți.

„Vom lua şi noi aceleaşi măsuri similare cu celelalte state membre ale Uniunii”

Cu puțin timp în urmă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mărturisit că, în cazul în care va exista vreo alertă din partea Centrului European de Control al Bolilor, România va proceda la fel ca celelalte state din Uniunea Europeană. “Nu cred că este vorba despre o alertă din Europa. Cred că este vorba despre o alertă din Asia şi deocamdată aşteptăm….

Este în India, India e în Asia. În mod evident pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informaţii suplimentare legat de modul în care o posibilă infecţie poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua şi noi aceleaşi măsuri similare cu celelalte state membre ale Uniunii. Deocamdată, nu avem o astfel de informare”, au fost explicațiile lui Alexandru Rafila.

Sursă foto: playtech, doctorul zilei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre