Simona Ionescu / Redactor Șef

Începând de acum! Amenzi uriașe pentru șoferii care parchează pe trotuar

Începând de acum! Amenzi uriașe pentru șoferii care parchează pe trotuar
Orice greșeală pe care un șofer român o face la volan, se lasă cu amendă. Iată pentru ce pot plăti 800 de lei.

2023 este anul în care Codul Rutier a suferit transformări. Șoferii care nu respectă legea și fac greșeli, vor scoate acum din buzunar mai mult de 800 de lei.

Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate

Deși sunt mari probleme cu locurile de parcare în România, Codul Rutier actualizat este foarte strict. De aceea, li se recomandă șoferilor să nu lase mașinile parcate pe trotuar sau în alte locuri care nu sunt permise. Potrivit art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate.

Ce înseamnă asta? Șoferul este obligat să lase un spațiu de minim un metru unde să circule pietonii. În caz contrar, dacă ați parcat pe trotuar, în fața casei, puteți plăti o amendă de până la 870 de lei. Plus și puncte de penalizare.

Șoferii care nu respectă legea, primesc amenzi usturătoare

Amenda poate fi emisă pe loc

În cazul polițistul vă surprinde la mașină, amenda poate fi primită pe loc. Dacă nu sunteți la automobil, polițiștii locali va lăsa proprietarului un aviz în parbriz, în care vor cere să știe cine a condus mașina și cine a parcat-o. Dacă nu veți răspunde în maxim de trei zile, veți primi o somație prin poștă. Șoferii care nu plătesc parcarea în București vor primi amendă de la Primăria Capitalei prin poștă. Alături de o fotografie cu data, ora și locul unde au fost filmați.

Amenzi și pentru depășirea vitezei

Șoferii care nu țin cont de culoarea roșie a semaforului, depășesc viteza legală cu 31/-40 km/h și nu dau prioritate pot primi o amendă între 870-1160 de lei. dacă depășiți viteza maximă cu 10-20 km/h, veți primi două puncte de penalizare și o amendă între 290-435 lei. Dacă ați încălcat legile de circulație de cinci ori, veți susține din nou examenul auto scris.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre