Simona Ionescu / Redactor Șef

Așa ceva nu ați mai văzut! Imagini cu șpaga funcționarilor corupți din Suceava

Așa ceva nu ați mai văzut! Imagini cu șpaga funcționarilor corupți din Suceava
Procurorii DNA au descoperit la Suceava o afacere de proporții care dura de mult timp. Acolo, permisele auto se dădeau pe bani mulți, ceasuri și bijuterii.

Procurorii DNA au publicat, joi seara, imaginile din urma perchezitiilor de la Serviciul Permise Suceava. Oamenii legii au descoperit 1,2 milioane de euro ascunși.

Unde țineau șpaga corupții din Suceava

Procurorii DNA au dezvăluit o întreagă rețea specializată în fraudarea probelor teoretice și practice pentru obținerea a permisului de conducere, în județul Suceava. Din rețea, se pare că fac parte  și angajați ai Prefecturii Suceava.

În casele suspecților, procurorii au găsit aproape 1 milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți. Au mai fost ridicate și alte bunuri: ceasuri de lux, bijuterii din aur și opt autoturisme, scrie evz.ro. Zeci de persoane au fost audiate, iar patru au fost reținute.

„În cursul zilei de 26 noiembrie 2020, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sunt instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale”, a anunţat de dimineaţă DNA într-un comunicat.

Percheziţiile de joi, 26 noiembrie, de la Suceava, nu vizează doar Serviciul de Permise şi Înmatriculări şi pe angajaţii acestuia, ci şi persoane private. Intermediari ai acestor ilegalităţi, dar şi instructori auto.

Un permis auto costa între 5.000 şi 7.000 de euro

Concret, între instituţiile de stat vizate se află şi Poliţia Rutieră din Suceava. Conform unor surse din interiorul Direcţiei Generale Anticorupţie, care sprijină acţinea DNA, la Suceava se putea obţine un permis de conducere cu sume între 5.000 şi 7.000 de euro, fără să ai habar măcar care este acceleratorul şi care frâna la maşină. Se fraudau atât examenul teoretic, cât şi proba practică. În funcţie de câţi bani avea clientul.

La Suceava, veneau cu buzunarul plin pentru a-l deşerta în cel al poliţiştilor şi doritori de permise domiciliaţi în alte judeţe. De aceea, descinderile nu s-au fac numai în Suceava.

Conform MAI, infracţiunile anchetate s-au desfăşurat în perioada 2018 – 2020. Deocamdată, s-au ridicat o serie de documente şi s-au sigilat calculatoare pentru percheziţia informatică. De asemenea, s-au luat, atâtea câte mai există, imagini de pe camerele de supraveghere din sălile unde se dădea proba teoretică pentru permise.

Câți au dat șpagă la Suceava

”Deocamdată, nu s-a putut nici măcar evalua, nicidecum să se stabilească, o cifră exactă, cam la câţi posibili criminali la volan, care cutreieră acum şoselele patriei, au dat drumul infractorii în uniformă de la Suceava. Oameni fără abilităţi de a conduce un autoturism, veritabile pericole publice, care oricând pot omorâ sau schilodi oameni nevinovaţi. S-a tot vorbit despre şoselele însângerate din România. Mereu s-a dat vina pe starea precară a drumurilor sau pe neatenţia şoferilor. Niciodată nu s-a spus însă şi că pe şosele circulă, cu voia unor poliţişti corupţi, şoferi care nu au promovat examenul, oameni care nu ştiu să conducă, analfabeţi care nu au cum să citească regulile de circulaţie, veritabili criminali”, scrie evz.ro.

Ancheta permiselor de conducere de la Suceava

Anchetele care acum se desfăşoară la Suceava vizează trei direcţii. Prima: modul fraudulos de înmatriculare al unor vehicule. A doua, modalitatea de obţinere a permisului de conducere de către candidaţi, prin fraudarea, cu ajutorul poliţiştilor corupţi, a probelor teoretice şi practice. iar a treia, vizează direct angajaţi ai MAI, bănuiţi că au încălcat legea.


Farmece făcute în casa lui Pepe și Raluca. Dezvăluiri șocante despre vrăji

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre