Astea sunt primele indicii că ai Omicron! „Principalul simptom i-a făcut pe mulți să meargă la doctor!”

Astea sunt primele indicii că ai Omicron! „Principalul simptom i-a făcut pe mulți să meargă la doctor!”
Prof. Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre apariția variantei Omicron a virusului SARS-COV-2, la noi în țară. Care ar fi primele semne de îmbolnăvire.

Este prematur ca specialiștii să spună foarte multe despre varianta Omicron a virusului SARS-COV-2. Însă, o studiază cu atenție ca să afle din timp dacă ar putea fi agresivă. Au stabilit însă  care sunt primele simptome care anunță infectarea.

Primele semne că ai Omicron. Le spune prof. Adrian Streinu-Cercel

Prof. Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre apariția variantei Omicron a virusului SARS-COV-2, la noi în țară.

”Pacienții care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită. Acesta a fost principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Un procent de 5% poate ajunge să fie de boală severă respectiv critic, care să ajungă la terapie intensivă”, a declarat prof. Adrian Streinu-Cercel, la Antena 3.

Vine o nouă tulpină… ca un balaur cu 7 capete!

Medicul a ținut să precizeze că în țara noastră își poate face apariția un nou val de infectări. Explicația ar fi că „românii nu prea mai poartă mască şi se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2. Atât timp cât nu se poartă masca aşa cum trebuie, să acopere şi nasul şi gura, este evident că este o expunere. În actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din  păcate, să ajungă şi la spital.

Vedeți că vine o nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații. 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud: din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron”, a precizat specialistul.

Prof. Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre apariția variantei Omicron a virusului SARS-COV-2, la noi în țară.

Ce este de făcut?

”Este clar că această nouă variantă tinde să fie dominantă peste tot. Ce ne rămâne de făcut? Păi după doi ani de pandemie știm ce avem de făcut.

Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă acoperă şi această variantă a virusului. Ceea ce este foarte bine, că încep școlile.

Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră stăm fără mască dacă sunt 6 stăm cu mască”, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel, la Antena 3.