Atenție, conține mere! Cum s-a născut și cum arată o tartă celebră în lume

Atenție, conține mere! Cum s-a născut și cum arată o tartă celebră în lume
Povestea o știm cu toții. După ce Adam și Eva au mușcat din mărul cunoașterii s-au schimbat toate cele în Paradis. Noi am ajuns pe pământ, așa cum ne știm. Fructul oprit însă era prea gustos ca să fie lăsat în urmă. Și în plus, plin de vitamine. Așa că merele au continuat să fie mâncate și ”jos”. De-a lungul timpului cofetarii s-au întrecut pe ei în a imagina cele mai delicioase deserturi care conțin mere. Secole la rând nu a existat iarmaroc în care să nu se vândă mere glasate, în timp ce prăjiturile, plăcintele sau tartele cu mere au devenit feluri extrem de elaborate. O tartă însă, cu mere, e cea mai cunoscută din lume.

Cea mai deosebită tartă a lumii este ”Tarte Tatin”. O spun gastronomii.  Este o tartă inversată – care se ”construișete” în cratiță și se servește răsturnat. Paradoxal, e foarte simplu de făcut, chiar și de cei neinițiați.

Istoria spune că tarta a fost inventată de una dintre cele două surori Tatin, în anul 1898, la hotelul cu acelaşi nume aparţinând familiei, din localitatea franceză Lamotte-Beuvron. Nu s-a stabilit precis  dacă Stéphanie Tatin a fost cea care a caramelizat din greșeală zahărul, sau dacă sora ei, Caroline, a răsturnat, tot dintr-o eroare, tarta.  Idea e că celebra tartă a fost creată accidental, și, din lipsă de alt desert, a fost servită ca atare oaspeților hotelului, care au îndrăgit-o pe loc.

Sunt cunoscute mai multe povești despre naștetea tartei Tatin. Conform uneia,  Stéphanie Tatin, care se ocupa de bucătăria hotelului familiei, a uitat prea mult pe foc merele ce trebuiau să se călească în zahăr și unt – umplutura pentru o plăcintă cu mere tradițională.

Ca să nu piardă compoziția, mai ales că se apropia momentul în care desertul trebuia servit oaspeților, tânăra a pus aluatul peste cratița cu mere caramelizate, și apoi a pus totul la copt, în cuptor. După jumătate de oră, a răsturnat tava ca să vadă ce a ieșit, iar ce a ieșit era interesant. Ba chiar arăta rezonabil, așa că a servit, e drept, cu oarece emoții, ”noul” desert.

Tarta a devenit instantaneu emblema hotelului Tatin și s-a răspândit repede în întreaga regiune Sologne și de acolo mai departe. În prima jumătate a secolului trecut, tarta a ajuns celebră în toată lumea, după ce Louis Vaudable a preluat desertul în lista de bucate permanentă a celebrului său restaurant, Maxim’s din Paris.

Celebra ”tarte Tatin” adaptată de gospodinele ”Epocii de aur”

În bucătăria românească, tarta Tatin s-a adaptat din rațiuni economice.  Pentru că în Epoca de Aur, bunăoară, la Alimentara, nu se vindea foietaj, iar pentru prepararea lui era nevoie de unt sau margarină, care erau raționalizate, tarta se prepara respectând rețeta originală, mai puțin aluatul, care a fost înlocuit cu pandișpan. Acesta era mult mai simplu de preparat, iar ingredientele erau mai ușor accesibile (făină, zahăr, ouă, ulei), mai toată lumea având rude la țară sau ”surse”.

Gospodinele de la noi mai fac o plăcintă cu mere rase și călite cu zahăr. Aluatul (500 g făină, o cană de apă caldă, un ou și sare) se întinde în foaie subțire care se umple, cu mere și se rulează. Există și varianta mai costisitoare, în care merele, călite în zahăr și amestecate cu câteva linguri de griș se pun la copt între două foi groase de aluat preparat din 500 g făină, 2 ouă, 200 g margarină, 150 g zahăr, sare, praf de copt, zahăr vanilinat.

REȚETĂ. Tarta Tatin

Ingrediente: 6-8 mere, 200 g zahăr, 100 g unt, 500 g aluat foietaj, scorțișoară, un anason stelat.

Preparare: Cuptorul se încălzește la 140 C. Vasul în care se va prepara tava se introduce înăuntru, pentru a se încălzi. Într-o cratiţă, se pune la topit la foc mic zahărul cu 50 ml de apă, rezultând un caramel auriu. Merele se curăță de coajă și li se extrage cotorul. Turnaţi caramelul fierbinte  în forma încălzită în cuptor, inclusive pe pereții laterali, așezați merele unul lângă altul.

În fiecare măr se pune jumătate de rulou de scorțișoară, se adaugă anasonul și untul, tăiat bucățele, printre ele. Aluatul, găurit în prealabil cu o furculiță, se așează deasupra merelor, cu marginile pliate în interior, ca să le cuprindă bine. Tarta se coace 35 de minute, apoi se scoate, se acoperă vasul cu o farfurie adâncită (pentru a prelua sosul) și se răstoarnă, dintr-o mișcare bruscă. Tarta se serveşte imediat sau după ce se răceşte, eventual cu îngheţată de vanilie alături.