Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție, profesori, vine Fiscul la voi! Aceste venituri trebuie declarate

Atenție, profesori, vine Fiscul la voi! Aceste venituri trebuie declarate
Profesorii sunt din nou vizați de ANAF. Sunt prea mulți care câștigă bani din meditații și nu plătesc impozit. Fiscul a făcut anunț că vor controla cadrele didactice. Ce soluții sunt.

Profesorii care obțin venituri din meditații vor trebui să achite impozit pe venit și alte eventuale contribuții. Dacă nu o fac, îl va obliga Fisc-ul.

Atenție, profesori! Vine Fiscul la voi

Profesorii care dau meditații pe bani, dar nu plătesc impozite sunt din nou în atenția ANAF. Ca să scape de amenzi mari, ei se pot înregistra ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca întreprindere individuală (II). Mai există și varianta  înființarea unui SRL, spun specialiștii.

Profesorii pot încheia un contract de prestări servicii. Dacă încasează contravaloarea meditațiilor în numerar sau cu cardul, trebuie să dețină casă de marcat, condiție scrie avocatnet.ro.

„Prestarea serviciilor de acest fel de către profesori este încadrată, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în categoria veniturilor din activități independente. Cei care desfășoară asemenea activități trebuie să se supună autorizării potrivit ANAF. Astfel, soluția cea mai practică pentru profesorii care dau meditații ar fi înființarea unui PFA cu acest obiect de activitate, sau a unui II. Obligațiile declarative sunt similare, ori chiar a unui SRL, a explicat Elena Radulescu, expert contabil în cadrul Conta Rădulescu, pentru sursa citată.

Varianta înființării unui SRL

Veniturile din activități independente cuprind „veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.”

În varianta unui SRL, evidența financiar-contabilă se va ține după cum s-a optat pentru înființarea unui PFA ori a unui II sau, după caz, a unui SRL.

Un PFA permite o imediată gestionare a disponibilului bănesc, într-o formă simplificată. Dar, din punct de vedere al cheltuielilor asociate, microîntreprinderea pare să fie forma de organizare cea mai avantajoasă, a evidențiat specialist citată.

În scopul înființării unui PFA sau a unui II, profesorul respectiv trebuie să se înregistreze și să se autorizeze la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului. Sursa: evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre