Circulați fără rovinietă? Veți putea plăti amenzi chiar și de 11.000 de lei, în funcție de categoria autoturismului condus.
Dacă vechile amenzi erau cuprinse între 250-5000 de lei, conform noii legi în vigoare, cea mai mică amendă este de 275 de lei pentru autoturisme, dar crește în funcție de mașină. Cei care conduc vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone vor plăti o amendă cuprinsă între 950 de lei şi 1.900 de lei.
Cea mai mare amendă va fi pentru șoferii de tir-uri
Amenzile sunt mari și în cazul vehiculelor de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dar mai mică sau egală cu 7,5 tone. Șoferii care vor călca pe bec vor plăti între 1.550 de lei şi 3.100 de lei. O amendă de minimum 2750 de lei și maximum 5500 de lei se va acorda pentru camioanele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, dar de cel mult 12 tone.
Pentru neplata rovinietei, vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe se vor scoate din buzunar minimum 3.550 de lei şi maximum 7.100 de lei.
Șoferii de tir care vor fi prinși fără rovinietă au de plătit sume și mai mari. De la o minimă de 5.950 de lei, până la o maximă de 11.900 de lei. Nici șoferii de autocare nu vor fi scutiți de plata rovinietei, suprataxa ridicându-se între 2.750 de lei şi 5.500 de lei.
Cine este scutit de plata rovinietei
Pe de altă parte, există și persoane care nu plătesc rovinietei, este vorba de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonat.
De asemenea, sunt scutiți de la plata rovinietei șoferii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier, serviciile pentru Situații de Urgență sau serviciile de Ambulanță, dar și reprezentanții Societății Naționale Crucea Roșie, ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și persoanele cu dizabilități.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook