Ați făcut gutuiată? Rețeta pentru lichior de gutui

Ați făcut gutuiată? Rețeta pentru lichior de gutui
Românilor le place vișinata și afinata. Sunt băuturi alcoolice făcute în casă din fructe și alcool. Dar, ați încercat și gutuiata? Uite rețeta!

Gospodinele au copt toată vara legume, au făcut zacuscă și dulcețuri, dar și bărbații fac provizii pentru la iarnă. Fac țuică, vișinată, afinată și gutuiată.

Lichior de gutui. Rețeta

Poate nu știți, dar din gutuile aromate se face o băutură alcoolică rafinată.

”Lichiorului de gutui cred că i se mai spune și gutuiată, deși parcă nu sună prea elegant, dar așa merg lucrurile, pe sistemul vișine-vișinată și afine-afinată. Lichiorurile de casă se fac foarte ușor, aproape că nu te solicită deloc. Ai nevoie doar de fructe, zahăr și alcool, de preferat alcool dublu rafinat sau o vodkă bună. Gutuile sunt mai lemnoase și au nevoie, totuși, de vreo 2 luni ca să ajungă la maximul de aromă și parfum pe care alcoolul îl poate extrage din fructe. Lichiorul de gutui e foarte fin, are o aromă pregnantă și deosebită. Miroase frumos a fructe și are o culoare minunată”, scrie bucate-aromate.ro.

Ingrediente

  • 1.2 kg gutui cântărite după ce au fost curățate
  • 500 g zahăr
  • 1 litru vodka de 40 de grade
  • sucul de la o lămâie
  • 1-2 păstăi de vanilie sau 2 batoane de scorțișoară sau câteva semințe de cardamom (opțional).

Mod de preparare

Aveți nevoie de un borcan de aprox. 2-3 litri, spălat și uscat, cu capac etanș.

  • Spălați gutuile, frecați-le bine să îndepărtați puful. Curățați-le de codițe și de caseta cu semințe, dar nu îndepărtați coaja.
  • Tăiați gutuile cuburi sau felii și stropiți-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida.
  • Puneți gutuile, zahărul (și vanilia, scorțișoara sau cardamonul, dacă folosiți) într-un borcan încăpător.
  • Acoperiți borcanul cu un tifon sau cu o farfurioară și lăsați-l așa timp de 2-3 zile. Amestecați din când în când să ajutați zahărul să se dizolve. Gutuile se vor înmuia și vor lăsa sirop. Nu la fel de mult ca alte fructe mai zemoase (vișine, caise, etc), dar vor lăsa și ele.
  • Turnați alcoolul în borcan, peste fructe, amestecați și înfiletați capacul.
  • Lăsați gutuiata în cămară pentru aproximativ 2 luni.
  • După acest timp, strecuraţi lichiorul de gutui printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş.
  • Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros, cămară sau beci, nu la frigider, până la servire. Sursa: bucate-aromate.ro

Mere glazurate. Desert de Halloween