Au apărut verișoarele „secrete” ale Reginei Elisabeta. Povestea surorilor internate la sanatoriu și declarate moarte

Au apărut verișoarele „secrete” ale Reginei Elisabeta. Povestea surorilor internate la sanatoriu și declarate moarte
Unul dintre cele mai mari mistere ale casei regale a Marii Britanii este prezentat într-un nou episod al serialului „The Crown”. În „The Heredity Principle”, publicul face cunoștință cu verișoarele primare ale Reginei Elisabeta.

Nerissa și Katherine Bowes-Lyon sunt verișoarele primare ale reginei Elisabeta și fiicele fratelui mai mare al reginei-mamă, John Bowes-Lyon, se spune în „The Crown”. Acestea și-au petrecut întreaga viață într-o instituție dedicată persoanelor diagnosticate cu boli mintale și nimeni niciodată nu vrut să vorbească despre ele, conform divahair.ro.

Nerissa și Katherine, verișoarele Reginei Elisabeta

Acest episod prezintă viața Reginei Elisabeta, iar cele două surori apar urmărind la televizor o apariție pe covorul roșu a verișoarei lor. În timp ce pe ecran rulează „God Save the Queen”, Nerissa și Katherine se ridică și salută entuziasmate. Se observă că alături de acestea se află și un infirmier, care le oferă medicația.

Se pare că istorisirea acestui serial este, de fapt, înrădăcinată în adevăr. În documentarul „The Queen’s Hidden Cousins”, apărut în 2011, cele două surori ascunse chiar au fost surprinse bucurându-se și salutând-o pe verișoara lor prin ecranul televizorului, atunci când Regina Elisabeta sosea la nunta prințesei Diana și a prințului Charles (în 1981). Informația a fost oferită de fosta lor asistentă medicală, Onelle Braithwaite.

Când s-a auzit prima dată de existența celor două surori

Povestea de viață a Nerissei și a lui Katherine Bowes-Lyon a ieșit la iveală în anul 1986, atunci când a fost descoperit mormântul uneia dintre ele. Cele două surori au trăit în casa familiei Bowes-Lyon din Scoția până în anul 1941. Potrivit presei canadiene din 1987, mama lor, Fenella Bowes-Lyon, a decis să le trimită la Royal Earlswood Asylum for Mental Defectives din orașul Redhill, deoarece erau declarate „imbecile” și nu știau să vorbească. Tatăl lor, John, murise în anul 1930.

Când au fost lăsate în institut, Nerissa avea 22 de ani, iar Katherine avea 15 ani. Cea din urmă se născuse în același an cu Regina Elisabeta, mai precis, în 1926. Ulterior, întreaga familie regală s-a comportat ca și cum cele două nu ar fi existat niciodată.

Declarate moarte în 1961, deși ele trăiau

Burke Peerage, considerat o autoritate în genealogia regală britanică, a notat moartea celor două surori în anul 1961, deși acestea erau în viață. Se pare că această greșeală a fost făcută chiar mama fetelor, care era „o persoană foarte vagă” și nu completase „corect sau complet” documentația lui Burke. Cel puțin, asta a mărturisit Lady Elizabeth Anson, nepoata celor două surori.

Interesant este și faptul că Nerissa și Katherine nu au mai primit nicio vizită după anul 1960, deși nu erau decedate. Nu au mai primit nici cadouri sau felicitări la diferite ocazii, precum zilele lor de naștere sau Crăciunul.

Atât Lady Elizabeth Anson, cât și alte surse din interiorul Palatului Buckingham au dezmințit, bineînțeles, aceste afirmații. O sursă anonimă a susținut că surorile Katherine și Nerissa nu au fost abandonate, ci au fost vizitate în mod regulat de familia lor. Însă, din cauza faptului că de-a lungul vieții lor au avut vârsta de gândire de patru ani și nici nu au putut vorbi, ele nu erau capabile să recunoască vizitatorii. Mai mult, erau tulburate în timp ce alt epersoane se aflau în încăpere.

„De asemenea, amândouă primeau în mod regulat cadouri, în special de Crăciun, fapt contestat în acest documentar presupus realist. Niciuna dintre surori nu știa de la cine erau cadourile, dar se bucurau de momentul primirii unui cadou frumos.”, a susținut sursa amintită.

Cum a fost descoperit mormântul Nerissei

Existența și povestea de viață a celor două verișoare regale a devenit cunoscută în anul 1986, după moartea Nerissei Bowes-Lyon. Mormântul ei din apropierea spitalului, care era marcat cu o bucată de plastic pe care erau notate numele ei și un număr de serie, a fost descoperit de către jurnaliști.

În documentarul „The Queen’s Hidden Cousins”, după ce s-a aflat despre acest lucru, un donator anonim a făcut o piatră funerară adecvată. Dacă la înmormântarea Narissei nu a fost prezent niciun membru al familiei regale, în schimb, Katherine a început să primească flori din toate colțurile Regatului Unit, după ce s-a aflat adevărul.

Despre acest subiect, Regina Elisabeta nu a avut de spus decât că:

„Nu avem niciun fel de comentariu în legătură cu acest lucru. Este o chestiune care ține de familia Bowes-Lyon”.

Alte rude regale „ascunse”

Însă Katherine și Nerissa nu au fost singurele verișoare ale reginei care și-au petrecut viața la Royal Earlswood. Fiicele lui Harriet Fane, sora Fenellei, au ajuns, de asemenea, internate acolo. Edonia Elizabeth, Rosemary Jean și Etheldreda Flavia Fane au fost plasate în același institut chiar în aceeași zi cu verișoarele lor, ceea ce ar putea sugera că Harriet și Fenella au luat o decizie comună asupra vieților fiicelor lor.

Cine ar fi „adevărata regină”

O teorie conspiraționistă spune că Katherine Bowes-Lyon, care a murit la 87 de ani, în anul 2014, ar fi fost „adevărata regină”. Și mai există o altă teorie, complet nefondată, conform căreia Regina Elisabeta este, de fapt, Katherine Bowes-Lyon. Această ultimă fantezie se bazează pe faptul că Regina Elisabeta și Katherine s-au născut la 10 săptămâni distanță una de cealaltă. Astfel, părinții reginei și-ar fi dat seama că propria lor fiică s-a născut cu dizabilități mintale grave și au făcut repede schimbul pentru a salva aparențele.

Katherine Bowes-Lyon

Însă suverana se afla puțin mai jos puțin mai jos în linia de succesiune atunci când s-a născut, ceea ce este foarte puțin probabil ca familia Bowes-Lyon să fi fost de acord vreodată cu schimbul celor două verișoare la naștere.