Simona Ionescu / Redactor Șef

Au făcut o păpușă Barbie cu chipul creatorului vaccinului COVID-19. Ea e tipa din spatele serului salvator

Au făcut o păpușă Barbie cu chipul creatorului vaccinului COVID-19. Ea e tipa din spatele serului salvator
Sarah Gilbert este numele unuia dintre oamenii de știință care a contribuit la crearea unui vaccin împotriva COVID-19. A povestit cum a realizat vaccinul și cum studiază soluții pentru alte 12 maladii. I-au făcut și o păpușă Barbie cu chipul ei.

Dame Sarah Catherine Gilbert (59 de ani) este un vaccinolog britanic care este profesor de vaccin Universitatea din Oxford. A devenit celebră în toată lumea, după ce vaccinul creat de ea a fost administrat în peste 2 miliarde de doze. Ea compară vaccinurile cu o rețetă de tort. Pleci de la rețeta de bază, apoi pentru o boală pui cireșe, pe altul fistic.

Sarah Gilbert, creator de vaccin anti-COVID-19

Sarah Gilbert este specializată în dezvoltarea vaccinurilor împotriva gripei și a agenților patogeni virali. După ce a terminat doctoratul în genetică şi biochimie, ea a obţinut un loc de muncă la un centru de cercetare a fabricării berii. Acolo a studiat cum să manipuleze drojdia de bere.

Nu intenţionase să fie specialistă în vaccinuri. În cele din urmă, Sarah Gilbert a decis să mai dea o şansă carierei ştiinţifice. „Aveam nevoie de bani‟. La mijlocul anilor 1990, ea a primit un loc de muncă la Universitatea din Oxford, pentru cercetări privind genetica malariei. Munca ei a contribuit, mai târziu, la dezvoltarea vaccinurilor împotriva acestei boli.

Acum, ei îi datorăm unul dintre cele patru vaccinuri aprobate la nivel mondial pentru a ne imuniza împotriva COVID-19. Cercetătoarea britanică şi-a văzut visul cu ochii pe 30 decembrie 2020, când vaccinul dezvoltat de instituţia la care profesa a primit undă verde pentru a se folosi în Marea Britanie.

A comparat vaccinurile cu tortul

Sarah Gilbert este considerată arhitectul vaccinului Oxford. Folosind o tehnologie revoluționară, echipa de la Oxford a pregătit un vaccin și a început studiile clinice în doar 65 de zile. Cum l-au făcut atât de repede?

Noua generație de vaccinuri se face rapid și este extrem de flexibilă. „Este ca și cum ai decora un tort”, spune prof. Gilbert. Metoda de școală veche de a dezvolta vaccinuri înseamnă că trebuie să să începi de la zero pentru fiecare vaccin. ”Este ca și cum ai faci un tort. Începe cu rețeta de bază, făină, zahăr, ouă și unt. Următorul pas este să luați virusul ofensator sau alți microbi care cauzează boli și să-l ucideți sau să-l slăbiți pentru a face un vaccin. Luați cele două vaccinuri gripale sezoniere care se administrează în fiecare an. Pentru adulți este produs prin creșterea virusurilor gripale în ouă.

Virușii sunt apoi purificați și uciși pentru a face vaccinul. Sprayul nazal pentru copii are viruși vii. Dar aceștia sunt slăbiți și instabili, astfel încât să poată crește la temperaturi mai reci ale nasului, dar nu și la căldura plămânilor.

Această lucrare, aplicată coronavirusului Sars-Cov-2, a condus la numeroasele premii ale prof. Gilbert, care include și o păpușă Barbie

Dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului Oxford a folosit o abordare complet diferită. Tortul a fost pre-copt, trebuie doar să fie «decorat» pentru a se potrivi cu ținta sa. Avem tortul și putem pune o cireșă deasupra sau putem pune niște fistic deasupra dacă vrem un alt vaccin. Adăugăm doar ultima bucată și apoi suntem gata de plecare”, sa povestit prof. Sarah Gilbert, pentru BBC.

„Tortul” vaccinului Oxford – sau platforma, pentru a folosi termenul științific – este un virus care provoacă răceala obișnuită la cimpanzei. A fost modificat genetic pentru a-l face sigur, astfel încât să nu poată provoca o infecție la oameni. „Decorația” este cea care este necesară pentru a pregăti sistemul imunitar să atace.

Această lucrare, aplicată coronavirusului Sars-Cov-2, a condus la numeroasele premii ale prof. Gilbert, care include și o păpușă Barbie realizată după imaginea ei. Acum, studiază vaccinuri pentru alte 12 maladii care circulă pe planetă. Sursa: bbc.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre