Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea uluitoare a medicului care a salvat copiii lumii. „Vaccinul este darul meu pentru toți”

Povestea uluitoare a medicului care a salvat copiii lumii. „Vaccinul este darul meu pentru toți”
Albert Bruce Sabin se numește medicul care a salvat copiii lumii. El a inventat un vaccin împotriva unei boli care măcina sănătatea celor tineri. „Mulți au insistat să brevetez vaccinul, dar nu am vrut. Este darul meu pentru toți copiii lumii".

O molimă teribilă măcina sănătatea a 25.000-50.000 de copii în anii ʹ50. Poliomielita provoca moartea sau chinul scaunului cu rotile, cu multiple neputințe. A existat un vaccin folositor, dar un medic polonez l-a făcut la îndemâna oricui. Putea să devină putret de bogat, dar el a dăruit lumii întregi această descoperire.

Povestea uluitoare a medicului care a salvat copiii lumii

Un virus oribil se extindea pe planetă, în anii 50. Copiii afectați mureau în chinuri ori deveneau neputincioși. La începutul anilor 1950, în fiecare an au apărut între 25.000 și 50.000 de cazuri noi de poliomielită. Jonas Salk a devenit un erou național când a calmat frica de temuta boală cu vaccinul său împotriva poliomielitei, aprobat în 1955. Deși era primul vaccin împotriva poliomielitei, acesta nu răspundea la toate întrebările.

Albert Bruce Sabin (1906-1993) a introdus un vaccin oral în Statele Unite în anii 1960, care l-a înlocuit pe Salk. Practic, el punea vaccinul pe o bucată de zahăr, ușor și plăcut de înghițit.

În prima jumătate a secolului XX, vara a fost o perioadă temută pentru copii. Copiii au fost printre cei mai sensibili la poliomielita paralitică (cunoscută și sub numele de paralizie infantilă). O boală care afectează sistemul nervos central și poate duce la paralizie. Când au fost expuși la un poliovirus în primele luni de viață, sugarii au manifestat de obicei doar simptome ușoare. Pe măsură ce nou-născuți au fost expuși, poliomielita paralitică a început să apară la copiii mai mari și la adulți. Președintele Franklin Delano Roosevelt este poate cea mai faimoasă victimă a poliovirusului. În 1921, la 39 de ani, a contractat boala, una dintre miile de persoane care au fost afectate în acel an.

Albert Bruce Sabin, eroul lumii

Jonas Salk a devenit un erou național când a calmat frica de poliomielită cu vaccinul său, aprobat în 1955. Deși a fost primul vaccin împotriva poliomielitei, acesta nu trebuia să fie ultimul.

Albert Sabin a introdus un vaccin oral în anii 1960, care l-a înlocuit pe cel al lui Salk. El nu și-a brevetat vaccinul, ci l-a dat tuturor copiilor lumii vaccinul. Cu un cub de zahăr, a schimbat istoria. ”Am salvat copiii întregii Europe.”

Albert Bruce Sabin s-a născut în 1906 la Białystok, Polonia. A murit în 1993 la Washington. Doctor și virolog, a descoperit vaccinul împotriva poliomielitei și a renunțat la bani și brevete pentru a-l răspândi chiar și printre cei săraci. Poliomielita a decimat generații întregi. Vaccinul său, dat într-un cub de zahăr, a schimbat istoria umanității. „Mulți au insistat să brevetez vaccinul, dar nu am vrut. Este darul meu pentru toți copiii lumii”, a spus savantul.

În același timp în care Salk și-a început activitatea cu un vaccin împotriva virusului ucis, Albert Sabin a început să lucreze la un vaccin cu virus viu atenuat. Sabin a considerat că un vaccin oral ar fi superior unei injecții, deoarece ar fi mai ușor de administrat. El a început să crească și să testeze multe tulpini de virus la animale și culturi de țesuturi. În cele din urmă, a găsit trei tulpini mutante ale virusului care păreau să stimuleze producția de anticorpi fără a provoca paralizie. Sabin a testat apoi aceste tulpini pe oameni. Subiecții săi se includeau pe el și familia sa, asociați de cercetare și prizonieri din Penitenciarul Chillicothe din apropiere. Sursa: madamelilica.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre