Au ieșit la iveală șmecheriile făcute cu vaccinurile anti coronavirus în România! Informații tulburătoare

Au ieșit la iveală șmecheriile făcute cu vaccinurile anti coronavirus în România! Informații tulburătoare
1 miliard de euro a plătit România pentru vaccinurile împotriva coronavirusului. Ce s-a ales de ele.

Cât a costat cel mai ieftin vaccin? Dar cel mai scump? Câte tipuri a cumpărat România? Iată câteva răspunsurile la întrebările care îi macină pe români.

Au ieșit la iveală șmecheriile făcute cu vaccinurile anti coronavirus în România! Informații tulburătoare

Este pentru prima dată când Guvernul dă publicității date despre numărul tuturor vaccinurilor anti-coronavirus cumpărate de România de când a început pandemia. Dar nu numai atât, ci și cât costă acestea. Astfel s-a aflat că cel mai ieftin vaccin a costat statul român 9,21 de lei, adică cel de la Astra Zeneca.

Iar pentru cea mai scumpă doză, cea de la Moderna, s-a plătit 133 de lei.  O doză de Johnson&Johnson a costat 34,36 lei, iar pentru un singur vaccin de la Valneva s-au plătit 83,2 lei. Nu în ultimul rând, o doză de Novavax a costat 94,5 lei și un vaccin de la Pfizer a ajuns la 96 de lei. România s-a angajat să cumpere până în anul 2023 nu mai puțin de 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus.

Adică 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson. Însă au fost cumpărate și vaccinuri despre care nimeni nu a auzit până acum, respectiv Valneva și Novavax. Cât privește banii dați depășește 1 miliard de euro, mai precis e vorba de 6.032.660.377 de lei.

În cazul vaccinului de la Astra Zeneca au fost mai multe pierdute decât folosite. Din dozele cumpărate de România, 11 milioane au fost vândute, iar peste 2,1 milioane de doze s-au donat. Specialiștii spun totodată că peste 2 milioane de vaccinuri reprezintă pierderi, în această categorie fiind incluse și cele expirate.

Multe vaccinuri nu au ajuns în România, iar centrele de vaccinare se închid

Surprinzător sau nu, foarte multe doze de vaccin, se pare 47.912.039 de doze nu au intrat până acum în țara noastră. În condițiile în care multe dintre centrele de vaccinare s-au închis, iar altele vor pune lacătul. În plus, nici românii nu se înghesuie să facă vreun vaccin, în ultima săptămână prezentându-se doar 14.000 de persoane.

Așa că, după o primă socoteală, s-a ajuns la concluzia că ar fi nevoie de vreo 65 de ani pentru ca vaccinurile să fie folosite. În cazul vaccinurilor de la AstraZeneca au fost pierdute mai multe doze decât au fost folosite. Cât privește cele 10.000 de doze de la Valneva și alte 10.000 de doze de vaccin de la Novavax, nici un român nu a primit așa ceva, dar statul român are de plătit sume imense: 832.000 de lei pentru dozele Valneva și alți 945.000 de lei pentru dozele Novavax.

Sursă foto: medichub