Avertisment la cel mai înalt nivel: „Dozele booster nu vor pune capăt pandemiei”

Avertisment la cel mai înalt nivel: „Dozele booster nu vor pune capăt pandemiei”
Pandemia de Covid-19 este departe de a se apropia de final. cel puțin asta lasă de înțeles oficialii din partea Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS).

Directorul OMS a avertizat împotriva iluziei că e suficientă administrarea de doze booster pentru a pune capăt pandemiei de Covid-19, a consemnat AFP.

„Nicio ţară nu va putea ieşi din pandemie cu ajutorul dozelor booster, iar dozele booster nu înseamnă undă verde pentru a sărbători cum se prevedea”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acesta a participat în cadrul unui briefing de presă la Geneva. În cadrul evenimentului el a vorbit și despre necesitatea de a avea discernământ în privința administrării dozelor booster.

Dozele booster pot prelungi pandemia

„Programele de vaccinare cu doze booster fără discernământ au toate şansele să prelungească pandemia mai curând decât să-i pună capăt, deturnând dozele disponibile către ţări care au deja rate ridicate de vaccinare şi oferind astfel virusului mai multe posibilităţi de a se răspândi şi de a muta”, a subliniat șeful OMS, dr. Tedros.

Potrivit Reuters, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a îndemnat ţările să tragă învăţăminte din cei doi ani de pandemie, reiterându-şi apelul la o distribuire echitabilă a vaccinurilor. „În pragul noului an, trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile dureroase ale anului care se încheie. 2022 trebuie să fie sfârşitul pandemiei de COVID-19”, a insistat directorul OMS, notează agenția citată.

De ce e mai periculoasă varianta Omicron

În prezent, OMS a estimat că noua tulpină a coronavirusului care a provocat pandemia de Covid-19 va fi dominantă la nivel global de la începutul anului viitor. Varianta Omicron este mult mai contagioasă decât toate celelalte, însă provoacă forme mai ușoare de boală. Recent a fost identificat un simptom aparte al acestei variante, și anume transpirațiile nocturne.