AVC tratat minim invaziv cu succes după ultimele metode din medicina mondială

AVC tratat minim invaziv cu succes după ultimele metode din medicina mondială
Noi proceduri medicale de ultimă oră sunt aplicate la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava. Unul din primii beneficiari povestește că a fost tratat de „cea mai cruntă durere de cap”.

În cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională, sfârşitul lunii aprilie, vine cu noi proceduri minim invazive, salvatoare de vieţi, echipa managerială anunțând un AVC tratat minim invaziv cu succes. Acestea sunt o premieră în această perioadă de pandemie. Este vorba de embolizarea unui anevrism cerebral rupt la un pacient în vârstă de 55 ani.

Pacientul s-a prezentat la U.P.U. – Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava acuzând „cea mai cruntă durere de cap din viaţa mea”. Medicii  au stabilit stabilit diagnosticul. Anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală. Fiind o urgență majoră, echipa multidisciplinară, formată din neurochirurgul dr.Blanaru Ticu şi radiologul intervenţionist dr.Creţeanu Mihai, a decis tratarea imediată a acestei afecţiuni. S-a intervenit prin embolizare, fiind o luptă contra cronometru.

AVC tratat minim invaziv cu succes

„S-a efectuat procedura cu anestezie locală. Apoi, pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal, s-a ajuns până la nivel cerebral, cu ajutorul unui microcateter, prin care se livrează spirale de platină, care „înfundă” dilatarea anevrismală, ruptă în cazul pacientului nostru. Procedura a durat în jur de 60 minute. S-a desfăşurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, fiind un succes total”, transmite dr. Alexandru Calâncea, managerul interimar al unității medicale.

Succesul intervenţiei a fost determinat de existenţa specialiştilor, a infrastructurii şi a dotărilor Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, care permit pacienţilor accesul la medicina modernă.

Procedurile minim invazive de radiologie intervenţională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din cazuri. Avantajele sunt durată de spitalizare redusă şi complicaţii semnificativ mai mici, decât intervenţia neurochirurgicală clasică, deschisă.

Visele pot semnala anumite probleme de sănătate. Care sunt acestea