Moș Nicolae este nu doar ocrotitorul copiilor, ci și al celor nevoiași, marinarilor, brutarilor și fetelor necăsătorite.
V-ați pregătit ghetuțele? Vine Moș Nicolae. Ce nu aveți voie să dăruiți niciodată
Pentru venirea lui Moș Nicolae, toată lumea își lustruiește ghetuțele și speră că vor primi cadourile dorite, nicidecum o nuielușă. Însă de această mare sărbătoare nu puteți dărui orice. Tradiția spune că nu se oferă în dar obiecte ascuțite, dar nici de culoare neagră. Sub nici o formă nu faceți cadouri produse de machiaj sau bijuterii, pentru că posesorul va avea doar ghinion. Și nu uitați să le spuneți la mulți ani celor care își sărbătoresc ziua numelui.
Dacă nu ninge în această zi, urmează o iarnă blândă
Tot tradiția populară spune că ziua de 6 decembrie marchează începutul iernii. În cazul în care ninge, se crede că sfântul Nicolae își scutură barba.
Dacă este frumos afară, se spune că moș Nicolae a întinerit și vom avea o iarnă blândă. În noaptea care precede sărbătoarea sfântului Nicolae bătrânii știu că cerurile se deschid și sfântul poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.
Mirul care izvorăște din mormântul sfântului Nicolae
Potrivit tradiției, Nicolae, un om extrem de religios și cu mare iubire de Dumnezeu ar fi primit darul de a face minuni. Nimeni nu știe când s-a stins din viață, deși se estimează că acest lucru s-ar fi întâmplat undeva în jurul anilor 340-350 după Hristos. În anul 1087 moaștele Sfântului au fost aduse în Italia, la Bari și puse într-un mormânt săpat la aproximativ doi metri sub pământ.
Tocmai pentru a fi protejate de eventualele profanări. Din acel moment de acolo izvorăște un lichid incolor care se numeşte Mana sau Santa Mana. În fiecare an, potrivit tradiției, episcopul locului va extrage din acel lichid, folosind o seringă, îl va amesteca cu apă și va împărți credincioșilor. O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica „Sfântul Gheorghe“ Nou din Bucureşti.
Sursă foto: stiridirecte
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook