Fânul din flora spontană este o adevărată farmacie verde în care se găsesc remedii pentru o mulţime de boli. Se găsește la farmacie.
Flori de fân. Beneficii
Cel mai bun, pentru tratamentele naturiste, este fânul la mâna a doua, numit otavă şi măcinişul obţinut din scuturarea plantelor cosite. Este plin de seminţe, flori şi tulpini de plante medicinale.
Florile de fân sunt folosite în medicina populară din cele mai vechi timpuri, în toate zonele Europei. Primul fân era folosit mai ales pentru mărirea rezistenţei la boli, purificare, întinerire, înfrumuseţare.
Florile din al doilea fân (otava) erau folosite contra răcelii, a bolilor de piept şi gât, pentru tratarea infecţiilor, a reumatismului şi a bolilor de rinichi.
Fânul de pe coastele mai umbrite şi mai umede era folosit pentru tratarea bolilor cauzate de frig şi umezeală, în timp ce cel de pe coastele însorite şi uscate, mai aromat, era folosit pentru înviorare, revigorare, mărirea rezistenţei la boli. În lumina datelor ştiinţifice de astăzi, multe din aceste tradiţii îşi găsesc justificarea.
Băile cu flori de fân ajută la tratarea varicelor
Cele mai benefice rămân resturile care se scutură din fân şi care rămân după cosit.
Băi vindecătoare. Băile cu flori de fân ajută la tratarea varicelor şi a tulburărilor de circulaţie, a hemoroizilor şi a cistitei. Pentru băile de şezut se prepară o infuzie din cinci litri de apă şi trei mâini de fân. Se lasă să se răcească până la 38 grade şi stai în infuzie 20 de minute. Băile de şezut sunt eficiente şi pentru rănile de col.
Tratează reumatismul şi eczemele. Pentru reumatism şi dureri articulare, se fac comprese din decoct sau din infuzie, care se aplică pe locul dureros şi se lasă peste noapte.
Mult mai bună este prişniţa: se pun doi pumni de flori de fân într-un săculeț din bumbac, se opăreşte pe baie de abur, se stoarce puţin şi se aplică pe locul dureros, lăsând să acţioneze peste noapte.
Leac pentru rinichi. Pentru tratarea cistitei şi a bolilor renale, se recomandă băile de şezut. Se prepară cinci litri de infuzie care se răcesc până la 39 grade. Se stă 30 minute cu şezutul în apă, iar pe măsură ce se răceşte se adaugă din când în când infuzie fierbinte. După baie, se înfăşoară zona şalelor cu un prosop cald şi se stă sub pătură o jumătate de oră. Băile se fac trei zile la rând, perioadă în care trebuie evitat frigul, statul în picioare şi efortul fizic.
Eficiente în tratarea rănilor. Florile de fân sunt eficiente în tratarea eczemelor, rănilor, supuraţiilor, ulcerului varicos. Excepţie fac infecţiile acute, care necesită tratament cu antiseptice puternice.
Rostopasca, plantă-medicament care te scapă de negi
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook