Bărbatul cu trei picioare, unul dintre marii artiști ai secolului XX. „Micul monstru” a devenit „Regele”

Bărbatul cu trei picioare, unul dintre marii artiști ai secolului XX. „Micul monstru” a devenit „Regele”
Născut cu trei picioare, „ciudatul” Frank Lentini este considerat unul dintre cei mai faimoși artiști de circ de la începutul secolului XX. Bărbatul a colaborat cu toate circurile ambulante importante ale vremii sale, inclusiv Ringling Brothers, Barnum and Bailey și Buffalo Bill's Wild West Sideshow.

Frank Lentini, bărbatul cu trei picioare, un mare artist al secolului XX, a distrat publicul cu trucurile sale vreme de 40 de ani. De-a lungul timpului, el a devenit și un susținător al sănătății sexuale.

După o carieră lungă și de succes, Frank și partenerul său au trăit ultimii ani în Gibsonton, Florida, celebrul oraș în care artiștii de sideshow își petreceau iernile. În momentul morții, colegii de spectacol aveau care aveau mult respect pentru el, încât l-au poreclit „Regele”.

Un copil neobișnuit

Frank, pe numele său adevărat Francesco Lentini, a văzut lumina zilei pe 18 mai 1889, în Rosolini, Sicilia, fiind al cincilea din 12 copii. Se spune că Frank avea un picior în mărime naturală care se prelungea din șoldul drept, un alt picior care ieșea din genunchiul celui de-al treilea picior și un al doilea set de organe genitale masculine.

Unul dintre cei mai mari artiști de circ ai lumii

La vârsta de patru luni, părinții săi, Natale și Giovanna, l-au dus la un specialist pentru a determina posibilitatea amputării celui de-al treilea picior. Specialistul a stabilit că Frank era, de fapt, unit cu un geamăn parazitar. Cel de-al treilea picior îi era atașat de coloana vertebrală, ceea ce făcea imposibilă îndepărtarea lui.

Poreclit de vecini „micul monstru!

Aspectul lui Frank i-a șocat pe toți, iar vecinii l-au poreclit „minunea”, dar și „micul monstru”. Din cauza stigmatului, părinții săi l-au trimis să locuiască o perioadă la mătușa și unchiul său. La un moment dat însă, rudele l-au dus la un cămin pentru copiii cu dizabilități, unde Frank a observat că micuții nu se plângeau niciodată de problemele pe care le aveau. Deși unii aveau deformări fizice, alții erau orbi sau surzi…

„De atunci și până acum, nu m-am plâns niciodată”

Dar acea vizită l-a scuturat pe tânăr, care a înțeles că viața trebuie trăită la intensitate maximă.  „Vizita la acea instituție, oricât de neplăcută ar fi fost din cauza mizeriei pe care am văzut-o acolo, a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată… De atunci și până acum, nu m-am plâns niciodată. Cred că viața este frumoasă și mă bucur să o trăiesc”, a mărturisit acesta mai târziu.

Frank mergea pe bicicletă, alerga, sărea și patina pe gheață

Alerga, sărea, mergea pe bicicletă, patina pe gheață

Treptat, tânărul Frank Lentini s-a adaptat la corpul său unic. Nu putea să meargă pe piciorul în plus, dar în cele din urmă a învățat să îl îndrepte. Frank a învățat să alerge, să sară, să meargă pe bicicletă, să patineze pe gheață și pe role și chiar să înoate. Mai târziu avea să spună că piciorul său suplimentar i-a oferit un avantaj în apă, acționând ca o cârmă.

Descoperit de un păpușar ambulant

În cele din urmă, părinții lui Frank l-au primit înapoi acasă, iar un păpușar ambulant pe nume Vincenzo Magnano l-a descoperit pe tânărul Frank. Mangano i-a convins părinții că ar putea avea o carieră ca atracție de circ. Cu 30 de dolari în cont, Natale și Giovanna și-au mutat fiul în Statele Unite.

Acesta s-a îndreptat spre Bridgeport, Connecticut, unde se afla sediul de iarnă al circului Barnum & Bailey. La acea vreme, P.T. Barnum expunea deja un om cu trei picioare, George Lippert, de origine germană. Dar Frank l-a eclipsat curând pe Lippert în popularitate. În 1906, a debutat cu circul lui P.T. Barnum la Madison Square Garden.

Afișele promoționale îl numeau „Sicilianul cu trei picioare”, „Cea mai mare minune medicală a tuturor timpurilor” sau, pur și simplu, „Marele Lentini”.

Bărbatul a avut patru copii

Circul l-a făcut celebru

La scurt timp după ce Frank Lentini s-a alăturat circului, a devenit rapid unul dintre cei mai populari artiști de circ din America, alături de The Bearded Lady, General Tom Thumb și The Elephant Man. Circul l-a făcut celebru. La vârsta adultă, Frank Lentini cântărea 175 de kilograme.

El susținea că părțile sale corporale suplimentare reprezentau 25-30 de kilograme. Îi plăcea să spună că mânca cu 15% mai mult pentru a-și alimenta „apendicele suplimentare”. Pe scenă, Frank își demonstra abilitățile. Glumea că era singurul om care nu a avut niciodată nevoie de propriul scaun și apoi se așeza pe al treilea picior ca pe un taburet. Punctul culminant al numărului său era folosirea celui de-al treilea picior pentru a lovi mingi de fotbal în mulțime.

„De fiecare dată când cumpăr o pereche de pantofi, chiar fac o faptă bună odată cu ea”

Frank era fermecător și extrem de inteligent. Cea mai mare parte a numărului său consta în sesiuni de întrebări și răspunsuri în care fanii curioși vroiau să știe cum se descurcă cu al treilea picior.

Când un membru al publicului a întrebat cum își cumpăra pantofi, el a dat un răspuns genial: „Cumpăr două perechi și dau pantoful stâng în plus unui prieten cu un singur picior. Deci, vedeți, de fiecare dată când cumpăr o pereche de pantofi, chiar fac o faptă bună odată cu ea”.

A murit la 77 de ani, de infecție pulmonară

A avut patru copii

În 1907, la 18 ani, Frank s-a căsătorit cu o femeie din Massachusetts, pe nume Theresa Murray. Cei doi au avut patru copii, toți sănătoși, iar fanii au devenit din ce în ce mai curioși de capacitățile reproductive ale lui Frank. În 1935, Frank și Theresa s-au despărțit, apoi artistul s-a îndrăgostit de Helen Shupe alături de care a rămas tot restul vieții.

În timpul carierei sale, Frank a avut atât de mult succes, încât a ajuns chiar să plece în turneu ca și cap de afiș al propriului spectacol. A devenit cetățean american la vârsta de 30 de ani. S-a retras după 40 de ani de muncă, dar a continuat să facă turnee pentru tot restul vieții.

În 1966, în timp ce se afla în turneu cu Walter Wanous Side Show, Frank a fost spitalizat în Jackson, Tennessee. Potrivit historicmysteries.com, la 21 septembrie 1966, Frank Lentini a murit de insuficiență pulmonară la vârsta de 77 de ani. În 1995, trupa de rock „Alice in Chains” a lansat un album cu titlu propriu, cu un câine cu trei picioare pe copertă, poreclit „The Tripod Album”. Trupa a folosit o fotografie a lui Frank pentru coperta din spate, prezentându-l unei noi generații de curioși.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre