Viața misterioasă a bărbatului cu cel mai mare nas din lume. A fost artist de circ

Viața misterioasă a bărbatului cu cel mai mare nas din lume. A fost artist de circ
Thomas Wadhouse, cunoscut și sub numele de Thomas Wedders, un artist de circ din secolul al XVIII-lea, a avut cel mai mare nas înregistrat vreodată și o viață misterioasă.

Numit și Thomas Wedders, Wadhouse a devenit un fel de celebritate datorită nasului său extrem de mare, cu o lungime de 7,5 cm, dar se cunosc puține despre viața sa misterioasă. A fost expus în tot ținutul și a ajuns chiar și în Anomalies and Curiosities of Medicine, o carte din secolul al XIX-lea despre afecțiuni medicale rare și ciudate.

Și astăzi, Wadhouse deține recordul mondial Guinness pentru cel mai lung nas, iar o replică din ceară a capului său este expusă chiar la muzeul Ripley’s Believe It Or Not din Londra. Dar cine a fost omul din spatele nasului? Până în prezent, povestea și identitatea lui Thomas Wadhouse sunt greu de… adulmecat.

Cine a fost Thomas Wadhouse?

Se cunosc foarte puține lucruri despre viața timpurie a lui Thomas Wadhouse. S-a născut în jurul anului 1730 în Yorkshire, Anglia, iar History of Yesterday arată că este posibil ca părinții săi să fi fost frați. Poate că acest amestec genetic nepotrivit a fost cel care a dus la nasul prodigios al lui Wadhouse, dar adevărata cauză este necunoscută.

Venit pe lume cu un secol înainte ca așa-numitele „spectacole de ciudați” de la circ să se dezvolte cu adevărat, Wadhouse pare totuși să se fi expus și să-și fi expus nasul în tot ținutul.

El a fost omul cu cel mai mare nas din lume

Omul din spatele nasului

„Wadhouse a expirat așa cum a trăit, într-o stare de spirit descrisă cel mai bine ca fiind cea mai abjectă idioțenie”, explică Anomaliile și curiozitățile medicinei. The Strand Magazine, vol. XI, a scris de asemenea despre Thomas Wadhouse și faimosul său nas în 1896, notând că dacă „nasurile ar fi fost vreodată uniform de exacte în reprezentarea importanței individului”, atunci Wadhouse ar fi „adunat toți banii din Threadneedle Street și ar fi cucerit toată Europa”.

Dar nasul mare al lui Thomas Wadhouse nu era un indiciu al unor abilități deosebite, a decis revista: „Ori bărbia lui era prea slabă, ori fruntea prea joasă, ori natura se epuizase atât de mult în sarcina de a-i da acestui minune un nas încât uitase cu totul să-l înzestreze cu creier; sau poate că nasul a înlăturat acest ultim bun”.

Omul cu cel mai lung nas din lume a murit la 50 de ani

Cu toate acestea, nu este clar ce l-a determinat pe Thomas Wadhouse să se expună. Poate că a simțit că nu putea să refuze această oportunitate. Sau poate că a fost îndrumat de alții să ducă o astfel de viață, având în vedere reputația de inteligență scăzută a lui Wadhouse. În orice caz, Thomas Wadhouse a murit la vârsta de 50 de ani, în jurul anului 1780.

Un turc este deținătorul recordului pentru cel mai mare nas din lume

Un turc este acum posesorul celui mai lung nas

Wadhouse nu a lăsat în urmă nicio mărturie a vieții sale, nicio mărturie scrisă despre cum se simțea față de chipul său sau despre expozițiile la care a participat. Spre deosebire de artiștii de sideshow din epocile ulterioare, nu există nici măcar fotografii ale lui Wadhouse, deși replici din ceară ale feței sale au fost expuse în Ripley’s Believe It Or Not).

Dar Thomas Wadhouse a lăsat în urmă moștenirea sa ca fiind omul cu cel mai mare nas și deține acest record și în prezent. Până în luna mai 2023, deținătorul recordului pentru cel mai lung nas era Mehmet Özyürek din Artvin, Turcia, al cărui nas are o lungime impresionantă de 5,46 cm. A primit de trei ori acest titlu dar, din nefericire, a murit din cauza unui atac de cord înaintea unei intervenții chirurgicale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre