Ce poate să fie mai răcoritor în toiul verii decât o felie mare de pepene roșu? O bere, o înghețată ori o felie mare de pepene galben, garnisită cu puțină frișcă.
Pepene roșu, beneficii pentru organism
Este un fruct cu conținut mare de apă (peste 90%), care purifică organismul de toxine și îmbunătățește activitatea rinichilor. Elimină excesul de sare din toate părțile corpului, curăță intestinele și vasele de sânge de depuneri de grăsime, stabilizează pH-ului sângelui și ajută la normalizarea microflorei intestinale, spun nutriționiștii.
Conține o cantitate însemnată de vitamina C, dar și alte vitamine și minerale. Poate fi consumat cu moderație în curele de slăbire, dar și de către diabetici.
Pentru a beneficia de proprietățile sale detoxifiante și toți nutrienții, pepenele roșu se consumă pe stomacul gol. De asemenea, îl puteți introduce în smoothie-uri și sucuri proaspete sau chiar în salate, în combinație cu verdețuri, legume și fructe, pentru a beneficia de un cocktail de nutrienți din natură!
Pepene galben, beneficii pentru organism
Există mai multe tipuri de pepene galben, unul dintre cele mai populare fiind pepenele cantalup, cu miezul dulce și aromat. La fel ca cel roșu, conține o cantitate mare de apă, însă ceva mai multe zaharuri. Pepenele galben este bogat în vitamina A, un antioxidant natural esențial pentru sănătatea ochilor și pielii, dar și beta-caroten, luteină, zea-xantină și crypto-xantină. Acești antioxidanți protejează celulele de radicalii liberi și țin departe cancerul, susțin nutriționiștii.
Foarte important: pepenele galben conține și o cantitate însemnată de potasiu, un component important al celulelor și fluidelor organismului, care controlează ritmul cardiac și presiunea sangvină. Alimentele bogate în potasiu ne protejează împotriva accidentelor vasculare și a bolilor cardiace coronariene.
Coaja striată a pepenelui galben poate ascunde bacterii și microorganisme, de aceea înainte de consum trebuie spălat bine, sub jet de apă rece. Cu o aromă răcoritoare, se poate consuma ca atare, de la frigider, în smoothie-uri și sucuri, salate de fructe sau chiar deserturi raw vegane.
Pepene galben sau pepene roşu?
Din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roşu. Asta deoarece conţine: – 7.7% mai multe proteine/100 g decât cel roşu, – 20% mai mult magneziu/100 g, – 28.57% mai mult calciu/100 g, 2.25X mai multe fibre/100 g, – 44.35% mai puţină fructoză/ 100 g.
Consumul de pepene nu este recomandat noaptea, din mai multe motive.
Digestia noastră este mai lentă seara şi dimineaţa. Pepenele, cu conţinutul său ridicat de apă şi acid, poate perturba digestia şi duce la probleme stomacale. În unele cazuri, poate duce şi la iritarea intestinului.
Este un fruct foarte bogat în zahăr (chiar dacă este natural), iar zahărul trebuie evitat noaptea.
Pepenele te ajută să te hidratezi, dar, consumat seara târziu, te va face să mergi la baie pe tot parcursul nopţii. Iar asta îţi va tulbura somnul.
În unele cazuri, dacă exagerăm cu consumul de pepene, putem avea probleme cu retenţia de apă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook