O cercetare realizată de doctorul canadian Rajendra Gupta a stabilit vârsta reală a universului. Big Bang nu a avut loc în urmă cu 13,8 miliarde de ani cum se știa până acum, ci cu mult mai mult timp în urmă. Conform datelor furnizate de telescopul James Webb este posibil ca tot ceea ce știam până acum să fie o mare eroare.
Noul studiu arată faptul că existau galaxii mature în Univers, formate cu mult înainte de Big Bang. Asta schimbă radical perceția asupra modului în care au apărut plantele. În lumina noilor descoperiri este posibil ca vârsta reală a universului să fie de aproximativ 26,7 miliarde de ani.
Publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society la începutul acestei luni, studiul a fost realizat de Dr. Rajendra Gupta, profesor adjunct de fizică la Universitatea din Ottawa, Canada. Teoria sa răstoarnă tot ce știam până acum despre Big Bang și nașterea universului. Gupta a analizat observațiile făcute în spațiul cosmic de către telescopul spațial James Webb și a concluzionat că universul are de fapt 26,7 miliarde de ani.
„Modelul nostru nou conceput prelungește timpul de formare a galaxiilor cu câteva miliarde de ani, ceea ce face ca universul să aibă 26,7 miliarde de ani, și nu 13,7 miliarde de ani, așa cum s-a estimat anterior”, a declarat Gupta.
Au fost descoperite galaxii mai vechi decât Big Bang
În luna februarie, cercetătorii au analizat primul set de date provenite de la telescopul James Webb. Cu această ocazie, au descoperit galaxii antice cu sute de miliarde de stele, ceea ce le face mult mai mari decât se credea anterior că ar fi fost posibil la atât de puțin timp după Big Bang.
Galaxiile și stelele precum Methuselah au un nivel de maturitate și de masă care indică faptul că este posibil ca ele să fi existat de mai mult de 13,8 miliarde de ani.
Joel Leja, profesor asistent la Penn State, care a fost implicat în studiu, a declarat că echipa toți se așteptau să găsească doar „galaxii tinere, bebeluși” atunci când au studiat perioada de început a Universului.
„Am descoperit galaxii la fel de mature ca și a noastră în ceea ce se înțelegea până acum a fi zorii Universului (…( Aceasta este prima noastră perpectivă atât de departe, așa că este important să ne păstrăm mintea deschisă cu privire la ceea ce vedem”, a arătat acesta.
Teoria „luminii obosite” care se deplasează spre roșu
Teoria „luminii obosite” a astronomului elvețian Fritz Zwicky arată că deplasarea spre roșu a luminii provenite de la galaxiile îndepărtate se datorează pierderii treptate de energie de către fotoni pe distanțe cosmice vaste.
În studiul său, dr. Gupta a susține că „permițând ca această teorie să coexiste cu universul în expansiune, devine posibilă reinterpretarea deplasării spre roșu ca un fenomen hibrid, mai degrabă decât unul datorat expansiunii”.
Acesta este un fenomen care i-a nedumerit mult timp pe oamenii de știință – faptul că unele galaxii despre care se crede că au apărut la mult timp după Big Bang par să fie, de fapt, mult mai vechi decât vârsta estimată a universului.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook