Bucurie imensă pentru președintele Senatului României. Nicolae Ciucă a primit o distincție importantă

Bucurie imensă pentru președintele Senatului României. Nicolae Ciucă a primit o distincție importantă
Mănăstirea Voroneț, cea mai cunoscută ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt a găzduit pe 4 august 2023 un eveniment important.

Președintele Senatului României, general (r) Nicolae Ionel Ciucă a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cea mai înaltă distincție a eparhiei, Ordinul „Crucea Bucovinei”.

Aceasta i-a fost înmânată de Preasfințitul părinte, Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei și Rădăuților. Din delegația eparhiei Sucevei au făcut parte arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și pr. Constantin Oprea, consilier cultural.

Oaspeților le-a fost prezentată istoria zbuciumată a ctitoriei voievodale

Alături de Nicolae Ciucă s-a aflat secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. Oaspeții au fost întâmpinați cu mare bucurie de maicile Mănăstirii Voroneț, îndrumate de maica stareță, stavrofora Gabriela Platon.

Aceasta, alături de stavrofora Elena Simionovici, preşedinta de onoare a Societăţii Scriitorilor Bucovineni și membră a Uniunii Scriitorilor din România, i-au încântat pe cei prezenți cu povestea ctitoriei voievodale.  Delegația a poposit și sub streașina Mănăstirii Voroneț, lângă fresca în care este reprezentată Judecata de Apoi și s-a discutat și despre veșmântul pictural interior și exterior, care datează de jumătate de mileniu.

„Ne rugăm lui Dumnezeu ca șederea dumneavoastră aici să fie una care să vă ajute la cele dinlăuntru”

„Ne exprimăm bucuria și onoarea de a ne fi astăzi oaspeți. Vă transmitem bun venit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților. Ne rugăm lui Dumnezeu ca șederea dumneavoastră aici să fie una care să vă ajute la cele dinlăuntru.

Premierul Nicolae Ciucă la Mănăstirea Voroneț

Astfel încât revenind la îndatoririle dumneavoastră să aveți mai multă putere și mai multă lumină de unde decât de sus, de la Domnul, care să ne îndrepte spre cele bune. Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut, și în calitate de premier, și în calitatea pe care o veți acum, pentru toți românii.

În chip deosebit vă mulțumim pentru ajutorul, susținerea pe care ați arătat-o dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române, și în chip special Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În semn de prețuire și de recunoștință avem plăcerea și onoarea de a vă oferi din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic cea mai înaltă distincție a eparhiei noastre, Crucea Bucovinei.”, a fost mesajul oamenilor bisericii.

„N-am făcut altceva decât să ajut atât cât de mult am putut”

Nicolae Ciucă a fost impresionat de primirea făcută și le-a mulțumit tuturor pentru acel moment deosebit. „Chiar nu mă așteptam. N-am făcut altceva decât să ajut atât cât de mult am putut. Am considerat că prin ceea ce facem pentru Biserica Română nu facem nimic altceva decât să continuăm să clădim și să susținem unul din stâlpii de bază ai națiunii române.

Și așa cum a prezentat maica stareță aici, tot ceea ce s-a întâmplat, de la decizia de a construi această mănăstire până astăzi, și noi ne bucurăm și ne mândrim că, iată, avem monumente unicat în lume, tot la fel cred că trebuie ca fiecare dintre noi să gândim ce lăsăm în urmă măcar spre păstrare, dacă nu spre construire pentru generațiile care vin. Vă mulțumesc încă o dată, sunt onorat!”, a spus Ciucă. În final, oaspeții au vizitat superbul muzeu al Mănăstirii Voroneț.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre