Simona Ionescu / Redactor Șef

Buna Vestire. Obiceiuri, tradiții și superstiții păstrate din cele mai vechi timpuri

Buna Vestire. Obiceiuri, tradiții și superstiții păstrate din cele mai vechi timpuri
25 martie este o zi specială pentru toți creștinii. Se sărbătorește Buna Vestire sau. Blagoveștenia, momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că îl va aduce pe lume pe Mântuitor.

Buna Vestire este momentul în care cei care țin Postul Paștelui au dezlegare la pește, indiferent în ce zi cade sărbătoarea.

Buna Vestire, 25 martie. Obiceiuri, tradiții și superstiții păstrate din cele mai vechi timpuri

O tradiție care se păstrează din vechi timpuri este legată de primul cântec al cucului. Se spune că persoana care aude cântecul păsării dar este nemâncat, va avea parte de multe probleme. Tot atunci, fetele și băieții necăsătoriți întreabă pasărea când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?”.

Dacă cucul tace când aude această întrebare, atunci căsătoria mai are de așteptat. Cine are norocul să vadă craca pe care a stat cucul când a cântat, e bine să o taie și să o pună în vasul în care se spală fetele necăsătorite. Se crede că atunci aceasta va avea mulți pretendenți.

Nu dormiți și nu vă certați cu nimeni în ziua de Buna Vestire

Tot tradiția spune că nu e bine să dormiți în ziua de Buna Vestire, pentru că veți fi somnoroși tot anul. Bătrânii spun că în această zi nu se pun puii sub cloșcă pentru că vor ieși bolnavi și nu se caută ouăle în cuiburile păsărilor. De altfel, ouăle găinilor din această zi nu se consumă și nici nu se păstrează.

De Buna Vestire nu aveți voie sub nici o formă să vă certați, pentru că o veți ține în scandaluri tot anul. Pentru a fi ferit de energiile negative, puneți pe pragul ușii trei farfurii cu pâine și sare de unde, spune tradiția, vor mânca îngerii.

În această zi se fac şi previziuni meteorologice

Din cele mai vechi timpuri oamenii sunt atenți cum este vremea în ziua de Buna Vestire, în credința că așa va fi și de Paște. De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”.

Sursă foto: ziarul lumina

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre