Burt Lancaster, circarul ajuns vedetă mondială. I se spunea „Domnul mușchi și dinți”

Burt Lancaster, circarul ajuns vedetă mondială. I se spunea „Domnul mușchi și dinți”
Despre Burt Lancaster se spune că a fost cel mai bun actor din generația sa. Nici gând nu avea să ajungă pe platourile de filmare, dar ăsta a fost destinul lui. A boxat, a fost circar până într-o zi. L-ați văzut în multe filme, dar ”Ghepardul” este cu adevărat o capodoperă.

Femeile au fost topite după Burt Lancaster. Un fizic atletic și un zâmbet cuceritor l-au transformat într-un adevărat Don Juan al marelui ecran. I se spunea „Domnul mușchi și dinți”.  În anii ’50, și-a abandonat imaginea sa de cuceritor și a fost privit drept cel mai bun actor al generației sale.

Burt Lancaster, circarul ajuns vedetă mondială

Burt Lancaster s-a născut într-o familie modestă și s-a educat mai mult pe stradă, într-un cartier din New York. Părinții lui au fost poștași. Pe stradă și-a dezvoltat un adevărat talent de gimnast, de dansator. La liceu era un adevărat star al baschetului. După ce a absolvit liceul, și-a pierdut mama în urma unei boli necruțătoare. A fost acceptat după aceea la Universitatea din NY, cu o bursă de sportiv.

A renunțat la studii pentru a se alătura circului, unde a lucrat ca acrobat. O accidentare l-a forțat pe Lancaster să renunțe la circ în 1939, iar el a lucrat o serie de locuri de muncă până când a fost recrutat în armată în 1942.

S-a căsătorit la 22 de ani, dar mariajul nu a durat prea mult. Într-o zi, a mers să o viziteze pe femeia care avea să devină a doua lui soție. Aceasta lucra la un birou de teatru. Când l-au văzut cum arată, a fost rugat să facă o audiție pentru o piesă de pe Broadway. El a primit rolul, ca sergent al armatei, și în curând a fost remarcat de Hollywood.

În 1946, Burt Lancaster și-a făcut debutul pe ecran alături de marea actriță Ava Gardner în The Killers, bazat pe o nuvelă Ernest Hemingway. El joacă rolul unui fost boxer care așteaptă să fie ucis de asasini. De aici, până la patru nominalizări la Premiul Oscar a fost doar un pas. Juca în 2-3 filme pe an.

Burt Lancaster a jucat în aproape 70 de filme. A fost sportiv, pistolar, cuceritor, războinic, criminal, gangster

Este al 19-lea cel mai bun actor al tuturor timpurilor

În anul 1960, Burt Lancaster a apărut în filmul ”Elmer Gantry” care i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa de escroc devenit predicator.

În 1999, Institutul American de Film l-a numit pe Lancaster al 19-lea cel mai bun actor al tuturor timpurilor.  A fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar și a câștigat o mulțime de trofee pentru performanțele lui. A jucat în aproape 70 de filme. A fost sportiv, pistolar, cuceritor, războinic, criminal, gangster. A fost un aristocrat distins în capodopera ”Ghepardul”. A jucat alături de mari actori Kirk Douglas, Clark Gable, Gary Cooper, Spencer Tracy, Alain Delon, Sophia Loren, Robert De Niro, Peter OʹToole și o mulțime alți.

A murit pe 20 octombrie 1994, la 80 de ani, după un atac de cord. A fost căsătorit de trei ori și a avut cinci copii.