A murit regele circului românesc. Îl știe tot mapamondul

A murit regele circului românesc. Îl știe tot mapamondul
Doliu în lumea circului. Cel mai cunoscut acrobat a murit la vârsta de 87 de ani. A lăsat în urmă multă durere.

Tragedie în lumea circului. Unul dintre cei mai mari acrobați ai lumii, s-a stins astăzi. 40 de ani a avut turnee în străinătate.

A murit regele circului românesc

Fostul gimnast numit și “regele circului românesc”, a trecut în lumea drepților la 87 de ani. Gabriel Moșoianu a fost infectat cu coronavirus. Povestea lui a început în anul 1965 când a înființat o trupă de “zburători” la Circul de Stat, formată din halterofili, gimnaşti şi acrobaţi.

N-a durat mult și trupa lui a început să doboare cele mai mari recorduri, coloana de patru, coloana de cinci, coloana de șase. Au început să fie cunoscuți în întreaga lume și chemați să țină spectacole incendiare.

L-a întâlnit pe Ronald Reagan

A cunoscut mulți șefi de stat, de la președintele SUA, Richard Nixon la președintele Braziliei, Joao Figueiredo sau Yumjaagiin Tsedenbal, liderul comunist al Mongoliei. Dar și-a amintit mereu cu drag de întâlnirea cu președintele Ronald Reagan.

”Parcă a fost ieri întâlnirea mea cu Ronald Reagan, așa de proaspătă îmi e acea amintire. Pe Ronald Reagan l-am cunoscut personal la spectacolul dat în cinstea sa, iar noi am prezentat coloana de șapte persoane. Când am fost față în față, eu i-am spus: Vreau să vorbesc cu actorul Ronald Reagan, nu cu președintele, i-a plăcut vorba asta”, a povestit Gabriel Moșoianu într-un interviu pentru Libertatea.

De 3 ori în Cartea Recordurilor

În anul 1984, Moșaianu a intrat în Cartea Recordurilor pentru ”triplă piruetă la bară rusească”. În 1985, tot el a făcut ”dublu salt la coloana de șapte cu lonjă de siguranță”. Iar în 1998, a făcut ”salt mortal la coloana de șase cu aterizare pe umeri”.

”Multă lume crede că m-am îmbogăţit din circ, dar pe vremea comunismului noi trăiam din cei 5 dolari pe care-i primeam ca diurnă în turnee, iar grosul valutei pentru prestaţiile noastre intra în conturile statului. S-a câştigat o avere de pe urma noastră. Acesta era însă preţul libertăţii de mişcare. Dar nu-mi pare deloc rău“, a afirmat Moşoianu pentru Adevărul.

Sursă foto: fanatik, radiooltenia