Simona Ionescu / Redactor Șef

Căderea părului. Tot ce trebuie să știți despre cauze

Căderea părului. Tot ce trebuie să știți despre cauze
Tuturor ne cad fire de păr din podoaba capilară și este ceva cât se poate de normal. E normal să pierdem între 50 şi 100 de fire de păr pe zi.

Tuturor ni se întâmplă. Iar medicii spun că e firesc. În plus, având în vedere că o podoabă capilară numără cam 100.000 de fire de păr, această pierdere este nesemnificativă. Ideea este că părul nou înlocuieşte treptat părul pierdut.

Dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Odată cu înaintarea în vârstă sau brusc, din anumite cauze, genetice, de sănătate etc., oamenii se pot confrunta cu problema căderii părului, iar acest lucru poate fi temporar sau permanent.

Iată ce recomandă specialiștii: dacă observi că în perie s-au strâns mai multe fire de păr ca de obicei, sau dacă descoperi pe scalp zone în care părul s-a rărit, este posibil să pierzi mai mult păr decât este normal şi se recomandă să discuţi urgent cu medicul tău. Acesta te va sfătui ce investigații să faci, iar în funcție de rezultatul acestora îți poate recomanda tratamente adecvate pentru creşterea părului. Care sunt principalele cauze ale căderii părului?

Chelia ereditară

Cea mai frecventă cuza a căderii părului este chelia ereditară. Aceasta se poate întâlni atât la bărbați cât și la femei, deși în acest al doilea caz, e ceva mai rară. Dacă ai în familie antecedente de chelie, este posibil să fii predispus și tu. De regulă, în acest caz, anumiţi hormoni sexuali pot declanşa căderea ereditară a părului, iar acest fenomen poate începe la pubertate.

Schimbările hormonale

Modificările hormonale pot genera căderea temporară a părului. Acestea pot fi întâlnite în timpul sarcinii, după naştere, în momentul întreruperii pilulelor contraceptive sau la instalarea menopauzei, în cazul femeilor. De cele mai mult ori, după echilibrarea hormonală, părul începe să crească din nou.

Afecţiuni medicale

Anumite condiţii medicale pot duce la pierderea părului. Aici amintim: boala tiroidiană, alopecia areată (o boală autoimună care atacă foliculii de păr), infecţii ale scalpului precum pecinginea, boli care provoacă cicatrici cum ar fi lichenul plat sau unele timpuri de lupus, etc.

Medicamentele și emoțiile afectează părul

Căderea părului poate avea drept cauză inclusiv utilizarea medicamentelor pentru tratarea cancerului, a tensiunii arteriale, artritei, a depresiei sau diverse probleme legate de funcționarea inimii. De asemenea, șocurile emoționale pot declanşa pierderea vizibilă a părului. Includem aici evenimente dramatice în familie, stare avansată de epuizare, chiar și febra foarte puternică.

Atenție la coafuri

Pierderea părului poate fi cauzată și de coafurile care suprasolicită foliculii prin tragerea părului foarte strâns pe spate sau în sus. De asemenea, persoanele care suferă de trichotilomanie – o tulburare psihică ce se manifesta prin tragerea de păr – simt nevoia să îşi smulgă firele de păr din cap, sprâncene sau gene şi pot ajuge să îşi piardă astfel părul.

Înaintarea în vârstă și dieta

Odată cu înaintarea în vârstă, ritmul de creştere a părului încetineşte. Prin urmare, urmările căderii zilnice a părului sunt observabile. În cazul bătrânilor, la un moment dat, foliculii încetează să mai producă fire de păr, părul începe să îşi piardă culoarea, iar linia părului începe să se retragă în mod natural. În plus, dieta săracă în proteine, fier şi alţi nutrienţi poate duce la subţierea firelor de păr şi chiar piederea acestuia.

Sursa foto: Pixabay

Cum arată „casa colorată” a lui Ronnie Wood de la Rolling Stones. E de vânzare

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre