În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95 la sută.
Mamografia este investigația imagistică ce permite depistarea cancerului de sân cu aproape 2 ani înainte ca acesta să poată fi palpat. De altfel, este singura metodă pentru vizualizarea microcalcificărilor. Conform campaniei, peste jumătate dintre pacientele investigate trebuie să provină din mediul rural.
„Încă de anul trecut, în Centrul de Imagistică al spitalului nostru funcționează un Mamograf digital 3D cu tomosinteza. Sensibilitatea investigației făcută cu acest aparat, care durează câteva minute, este de aproape 80 la sută. Mamograful permite scanarea cu mare acuratețe, obținându-se imagini cu o rezoluție foarte ridicată. Analiza imagistică presupune radiografia în două planuri a sânului, cu doze reduse de raze X.
În cadrul acestui proiect, ne dorim să efectuăm câteva mii de mamografii pacientelor incluse în program, din grupa de vârstă 50-69 de ani”, spune S.L dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Ce condiții trebuie să îndeplinească femeile care se prezină la consult
Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapă II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” este coordonat din partea Spitalului Municipal Timișoara de dr. Olimpia Oprea.
Pentru a putea fi incluse în acest program, pacientele trebuie să locuiască în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin sau Hunedoara. În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara se pot face atât investigații mamografice, cât și ecografii și RMN de sân.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook