Sărbatoarea provine din Tranilvania. Atunci este prilej pentru organizarea de târguri și pentru încheierea unor afaceri între catolici și ortodocși. De Paștele lor, caii nu sunt puși la căruță, iar în trecut, în unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.
Când este „Paştele cailor“
Paștele cailor este o sărbătoare care provine din Transilvania și este sărbătorit în zilele când Paștele Ortodox coincide cu cel Catolic. Explicația este că în vechime, atunci când Paștele Ortodox nu coincidea cu cel Catolic, țăranii de ortodocși împrumutau caii de la țăranii catolici și invers. Atunci când cele două sărbatori coincideau, caii se odihneau, si era Paștele Cailor.
Chiar dacă nu este cazul în 2021, pe 10 iunie este una dintre cele mai mari sărbători creștine, Înălțarea Domnului. Se comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile de la Învierea Sa. Anul acesta, Înălțarea Domnului la catolici este sărbătorită pe 13 mai, iar la ortodocși, pe data de 10 iunie.
Înălțarea Domnului pe 10 iunie
Iisus s-a arătat apostolilor după Înviere după 40 de zile, după care s-a înălțat la cer. „Domnul Iisus, după ce a vorbit cu ei, s-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta lui Dumnezeu”.
În cuvântul său către Maria Magdalena, Iisus i-a spus să meargă la frații lui și să le dea de veste că se va înălța. „Încă nu m-am suit la Tatăl meu. Mergi la frații mei și spune-le: mă sui la Tatăl meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru”.
Înălțărea Domnului marchează trecerea de la momentul important al învierii la alăturarea Sa de Tatăl Lui. De la Înălțare, Iisus a stat de-a dreapta Tatălui său, iar expresia a fost explicată de Sfântul Ioan Damaschinul.
„Prin dreapta Tatălui înțelegem slava și cinstea dumnezeirii în care Cel care exista ca Fiu al lui Dumnezeu mai înainte de toți vecii ca Dumnezeu și consubstanțial Tatălui s-a așezat cu trupul după ce s-a întrupat și după ce trupul lui a fost preaslăvit”.
Paştele Cailor sau Ispasul
Folosim expresia „la Paştele Cailor“ cu sensul de „niciodată“, dar puţini ştiu că această zi chiar există. Paştele Cailor sau Ispasul are loc în ziua de Înălţarea la Cer a Mântuitorului, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti.
Spre deosebire de alte sărbători, Paştele Cailor nu are o dată fixă, aceasta fiind influenţată de data serbării Paştilor. “Probabil că şi din această cauză a luat fiinţa vorba „la Paştele Cailor”, însemnând o dată neştiută încă, fără o zi exactă în calendar”, scrie crestinortodox.
Se spune că, pentru un ceas, caii se satură de păscut iarba câmpului. Specialiştii în Etnografie şi Folclor din spun că această zi mai este numită, în popor, şi Ispas. Este dedicată personajului mitic cu acelaşi nume. “Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei bine dispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun specialiştii. Foto: realitateadedimbovita.ro
10 Mai, sărbătoarea națională interzisă de două ori
„Ziua tineretului” este istorie. Pe 2 mai este Paștele, o sărbătoare interzisă în comunism
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook