Tarabele sunt pline cu fructe proaspete și ar fi păcat să nu profităm. Fructele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre alimentare. Vara este bogăție de fructe și legume proaspete. Profitați și consumați cât mai multe. Iată însă ce vă recomandă nutriționiștii.Uite câte calorii au fructele!
Când e bine să mănânci fructe
Ne plac fructele, mai ales cele proaspete. Abia așteptăm să apară căpșunele, cireșele, pepenele. Însă, este bine să știți cum să le cumpărați, când și cum să le consumați, cum să le păstrați. Tu speli pepenele?
Fructele proaspete sunt o bogată sursă de vitaminele C, B, PP, beta-carotenă, elemente minerale şi fibre alimentare. Fructele cele mai bogate în fibre alimentare sunt lămâile, perele, căpşunile, vişinele şi cireşele, de aceea sunt recomandate de nutriționiști în dieta de slabire.
Fructele ar trebui să facă parte din fiecare masă.Vitamina C (acidul ascorbic) trebuie consumată zilnic, deoarece organismul uman nu o poate stoca, spun nutriționiștii.
Fiecare soi de fructe conține diverse concentraţii de vitamine, astfel încât este important ca regimul nostru alimentar să fie cât mai variat și din punctul de vedere al tipurilor de fructe consumate.
Este important să consumi legume şi fructe, acestea fiind singurele surse naturale de vitamine cărora li se atribuie efecte antisclerotice şi anticanceroase, două afecțiuni care afectează anual milioane de persoane.
Ce importanță are culoarea fructelor
Culoarea violetă/albastră a fructelor semnifică proprietățile lor antioxidante și capacitatea lor de a reduce riscurile de cancer, accident vascular cerebral și boli de inimă.
Culoarea roșie a fructelor reduce riscul de cancer și îmbunătățește sănătatea inimii (așa cum se observă la tomate, pepene verde).
Cele de culoare portocalie/galbenă conțin carotenoide care ajută la menținerea ochilor sănătoși (de exemplu morcov, lămâie, ananas).
Produsele fitochimice care au proprietăți antivirale și antibacteriene, precum și potasiu se găsesc în fructele și legumele maro/alb, cum ar fi banana, usturoiul, ceapa și ghimbirul, printre altele.
Fructele de culoare verde au proprietăți anticancerigene și o vastă rețea de antioxidanți cum ar fi, merele verzi, lămâile verzi, kiwi, pere și struguri verzi.
Când să mănânci fructe și de unde le cumperi
Când cumperi fructe, verifică întotdeauna dacă sunt proaspete şi sănătoase. Dacă alegi pentru un produs împachetat în plastic, verifică dacă nu se află lichide în interior. Spală fructele cu grijă, sub jet de apă, nu dar atunci când le consumi cu tot cu coajă, ci şi atunci când le îndepărtezi coaja (de exemplu, în cazul pepenelui).
Spală fructele chiar înainte de a le consuma, în caz contrar, se pot strica. Majoritatea legumelor şi fructelor trebuie păstrate în frigider, cu excepţia celor care încă nu s-au copt, cum ar fi bananele şi fructele cu perioadă de valabilitate mai lungă. Modul de depozitare sau vechimea nu influențează ceea ce numim calorii fructe.
Când să mănânci fructe
Fructele pot fi consumate în primul rând proaspete, dar pot fi adăugate și în diferite rețete de clătite, porridge, compoturi, ele reprezentând un desert gustos și sănătos.
Fructele congelate sunt și ele o opțiune foarte bună, atunci când vine vorba de conservarea și utilizarea lor pe o durată mai îndelungată. Ele pot fi folosite de asemenea în smoothie-uri, prăjituri și, de ce nu, înghețată.
Fructele ar trebui să fie consumate cel mai bine dimineața, între micul dejun și prânz. Însă, nu este recomandat consumul de fructe, seara înainte de culcare, deoarece zahărul prezent în fructe duce la creșterea nivelului de energie care vă va menține alert și treaz. Asigurați-vă că mâncați fructe cu cel puțin două-trei ore înainte de somn. Fructele sunt cu siguranță dintre cele mai sănătoase alimente, dar cu toate acestea, este bine să vă asigurați aportul de energie în prima parte a zilei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook