Ce bine miros micii și fleicile puse pe grătar! Românii abia așteaptă ca vremea să se încălzească și au și ieșit la iarbă verde, la un grătar.

Când un grătar devine toxic pentru organism?

Când faci grătar, evită cele mai frecvente greşeli de preparare. În funcţie de modul cum este generată căldura, grătarul poate fi o masă delicioasă ori periculoasă.

În primul rând, nu face rabat de la regulile de igienă şi asigură-te că ai suficientă apă potabilă. Oamenii ating carnea crudă şi apoi îşi dau seama că nu au cu ce să se spele pe mâini.

Friptura nu e pune niciodată direct pe foc. În urma arderii cărbunelui sau lemnului, se degajă substanţe cancerigene, care se impregnează în carne. De aceea, pentru a limita acest risc, foloseşte brichete speciale pentru grătar, pe care le găseşti în comerţ.

Dacă sub grătar ai foc direct, atunci când grăsimea scursă din carne se aprinde, degajă substanţe cancerigene. Fumul şi substanţele extrem de toxice contaminează alimentele. De aceea, dacă ai grătar cu foc direct, supraveghează cu atenţie grăsimea scursă din carne şi evită frigerea excesivă.

Cum prepari un grătar corect

Cumpără carne de la măcelari, pentru că aceştia îţi vor arăta ce pun în preparat şi nu te vei trezi acasă că ai cumpărat multă grăsime, zgârciuri şi foarte multă sare.

Crusta formată la suprafaţa cărnii împiedică eliberarea apei şi a aromelor, păstrând gustul şi frăgezimea preparatului.

Aşteaptă ca focul să ardă mocnit, deci nu pune carnea direct pe flacără, şi alege pentru grătar carne cât mai slabă, pe care încearcă să o tai subţire. Este bine să ştii că, în cazul cărnii de pui, prepararea este mai dificilă, pentru că nu se pătrunde bine la articulaţii şi e risc mare de toxiinfecţie cu bacteriile Salmonella sau Campylobacter. Mai degrabă este bun peştele sau o carne slabă de porc.

De cele mai multe ori, când carnea rămâne roşie la mijloc, deci nu este bine pătrunsă, creşte riscul de transmitere a unor paraziţi sau microbi.

Micii prea rumeniţi, carbonizaţi la suprafaţă, înseamnă substanţe toxice. Iar cu cât carnea este mai grasă, cu atât mai multe sunt şi substanţele toxice, pentru că grăsimea se descompune în compuşi iritanţi şi radicali liberi, nocivi pentru organism.

 

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp