Au apărut cartofii noi, mai întâi cei din import, iar multe gospodine i-au preparat simplu: i-au prăjit în ulei. Sunt și alte rețete, mult mai gustoase, cu cartofi noi românești.

Cartofi noi la ceaun cu mărar și usturoi

Este cea mai simplă rețetă pentru cartofi noi: prăjiți în ulei încins, în ceaun. Totuși sunt câteva reguli de ”aur”.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi noi
  • 1 fir usturoi verde
  • câteva fire mărar
  • ulei pentru prajit
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Alegem cartofii cei mai mici și îi spălăm bine de pământ. Nu îi curățați de coajă! Punem uleiul în ceaun, iar când este fierbinte punem cartofii.

Când cartofii devin aurii adăugam usturoiul tocat mărunt și îl lăsăm doar atât cât să îșii elibereze aromele.  Nu îl lăsați să se ardă pentru că nu va mai avea gust bun.

Cartofi noi la cuptor

Alege cartofi noi cât mai mici, pune-i 5 minute într‑un castron cu apă călduţă. Curăţă-i. Dacă unii cartofi sunt mai mari, se taie în jumătăţi sau în sferturi. Spală-i şi lasă-i la scurs pe un şervet absorbant. Pune-i într-o oală cu apă şi o jumătate de linguriţă de sare. Lasă-i la fiert doar pe jumătate, 15- 20 de minute. Scurge de apa în care au fiert şi răstoarnă-i într‑o tavă pentru copt. Adaugă untul cubuleţe şi presară piper. Amestecă uşor cu o lingură de lemn să se acopere toţi cartofii cu un strat de unt.

Pune-i în cuptorul bine încins şi coace-i la foc iute, până se rumenesc frumos, aproximativ 20 de minute.

Scoate-i din cuptor şi presară imediat deasupra mărar şi pătrunjel verde, tocate fin. Se servesc imediat cu salate de sezon şi sos de smântână sau iaurt.

Cartofii fierți, cu mărar

Ingrediente

  • 1-1.5 kg de cartofi noi;
  • 100-150 g de unt;
  • sare, după gust;
  • o legătură de mărar;
  • 2-3 căței de usturoi.

Mod de preparare

Curățați cartofii de coajă. Spălați-i foarte bine și fierbeți-i în apă sărată.

Cât timp se fierb cartofii, spălați și mărunțiți mărarul. De asemenea, curățați cățeii de usturoi și tăiați-i mărunt.

Când cartofii vor fi gata, scurgeți apa din cratiță. Adăugați untul, usturoiul și mărarul. Acoperiți cratița cu un capac și scuturați-i bine conținutul.

Lăsați cartofii să se odihnească timp de 5 minute sub capac, ca să se pătrundă cu aromele celorlalte ingrediente.

Înainte de servire transferați-i într-un vas adânc și stropiți-i cu untul rămas în cratiță.

Cartofi noi cu cașcaval

Ingrediente

  • 1 kg de cartofiori noi;
  • 3-5 căței de usturoi;
  • 2 linguri de unt;
  • 200 g de cașcaval;
  • sare,
  • verdeață, după gust.

Mod de preparare

Curățați cartofii de coajă. Puneți-i în apă ușor sărată și clocotindă. Fierbeți-i timp de 15 minute. Apoi scurgeți apa din cratiță și uscați-i.

Curățați și mărunțiți usturoiul.

Topiți untul pe o tigaie încinsă. Adăugați usturoiul. Lăsați untul să se pătrundă cu aroma lui pe parcursul a 20 secunde, după care luați-l de pe foc.

Transferați cartofii fierți într-o tavă de copt și stropiți-i cu untul topit. Tăiați cașcavalul în feliuțe cu lățimea de 1,5 cm și puneți-le pe suprafața cartofilor.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 200°C. Coaceți cartofii până când cașcavalul se va topi și se va rumeni.

Salată cu cartofi noi

Ingrediente

  • 500 g de cartofi noi;
  • 200 g de fasole verde;
  • 120 g de sardine conservate în ulei;
  • o mână de măsline verzi;
  • sucul unei jumătăți de lămâie;
  • o lingură de ulei de măsline;
  • sare,
  • piper negru măcinat, după gust.

Mod de preparare

Spălați cartofii. Tăiați-i în câte 3 părți și fierbeți-i în apă până vor fi gata.

Tăiați fasolea verde în bucățele. Puneți-o în cratița cu apă clocotindă cu 3 minute înainte de luarea cartofilor de pe foc.

Scurgeți apa din cratiță și lăsați legumele să se răcească.

Puneți sardinele, sucul de lămâie, sare și piper negru măcinat după gust în salatieră. Pisați și amestecați totul cu furculița.

Adăugați măslinele tăiate mărunt, cartofii și fasolea verde în salatieră.

Adăugați uleiul de măsline. Amestecați. Lăsați salata să se pătrundă pe parcursul a 15 minute, după care se poate mânca.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp