Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât a ajuns să coste incinerarea! Se poate deconta din ajutorul de înmormântare? Cei care aleg această metodă nu știu un mare secret

Cât a ajuns să coste incinerarea! Se poate deconta din ajutorul de înmormântare? Cei care aleg această metodă nu știu un mare secret
Toți suntem datori cu o moarte, conform zicalei din popor, însă de fiecare dată când cineva moare, altcineva își rotunjește conturile. Nu e nimic rău în munca cinstită, însă prețurile pe care le practică firmele de pompe funebre au ajuns să fie o reală surpriză.

Familia dorește adesea ca ultimul drum al celui decedat să fie unul onorabil. Să nu lipsească pungile cu pomeni, sicriul decent și toate cele ce țin de tradiții și obiceiuri străvechi.

Aproape 7.000 de lei ajutor de la stat

Adesea, ajutorul dat de stat pentru înmormântarea celor care au fost asigurați social în timpul vieții e suficient pentru a acoperi cele necesare de la îmbălsămare, până la capela bisericii. Suma este una generoasă, de 6.789 de lei, dar niciodată suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile legate de ultimul drum al defunctului.

Și dacă înainte de apariția acestui ajutor din partea statului, omul de rând se descurca și cu mai puțin, astăzi lucrurile stau altfel. În primul rând pentru că e mai comod să apelezi la o firmă de pompe funebre care prea decedatul din prima clipă și se ocupă de el până la capelă.

Firmele prezintă un set de pachete care mai de care mai diversificate – cele mai scumpe au pungi de pomană mai generoase, cele mai ieftine au accesorii și alimente mai puține. Majoritatea lucrează cu decont direct de la stat, deci familia îndoliată nu trebuie să mai alerge după acte, prosoape, lumânări etc. Un confort binevenit în astfel de momente, dar și costisitor.

Prețurile sunt făcute astfel încât să pice ban pe ban

Firmele de pompe funebre și-au făcut calculele și prezintă pachete diversificate pentru a se încadra în suma oferită de stat. Anul acesta ajutorul de înmormântare s-a majorat cu aproape 700 de lei, iar pachetele au devenit și ele mai scumpe – din cauza inflației. Totodată, prin căutări amănunțite puteți găsi și firme care practică prețuri mai mici și care returnează aparținătorilor restul din suma de ajutor.

Incinerarea e scumpă și nu beneficiază de slujbă

Pe vremuri, incinerarea era varianta cea mai ieftină și era aleasă adesea în cazurile sociale. Astăzi însă, a devenit o opțiune care ține de credință, ba chiar o modă, spun fețele bisericești. Și dacă explicația din urmă se dovedete a fi validă, iată că de la „cea mai ieftină variantă”, incinerarea a ajuns să coste 5.500 de lei.

Și acest cost se poate deconta din ajutorul de înmormântare oferit de stat. Costurile includ doar sicriul și taxa de crematoriu.

Ceea ce mulți nu iau în calcul înainte de a-și exprima dorința de a fi incinerați în cazul decesului este că incinerarea duce la lipsa slujbei de înmormântare și nu numai.

Potrivit Hotărârii nr. 4592 din 5 iulie 2012 care reia decizii anterioare din 1928 şi 1933, Biserica Ortodoxă Română a decis refuzul oricărui serviciu religios, atât la înmormântare, cât şi la pomenirile pentru morţi pentru cei incineraţi, cu excepţia cazurilor în care incinerarea s-a făcut fără voia sau împotriva dorinţei celui decedat din motive obiective cum ar fi cele financiare sau legale, legi specifice ale unor state în care incinerarea este obligatorie.
Conform deciziei Sfântului Sinod, cea mai înaltă autoritate în Biserica Ortodoxă Română, nici pomeniri nu se fac pentru cel incinerat, cu excepţia cazurilor deja arătate.

Câți bani dă statul român și în ce condiții

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, care a fost oficializată luni, valoarea ajutorului de deces este stabilită, pentru anul viitor, la:

  • 6.789 de lei – în cazul asiguratului sau pensionarului;
  • 3.395 de lei – în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Astfel, valoarea ajutorului de deces urmează să crească de la cuantumul actual de 6.095 de lei.

Conform Legii 263/2010, ajutorul se acordă în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, iar de el beneficiază o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Ajutorul de deces se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces. Asta înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

În plus, atunci când este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, Legea 263/2010 stabilește că ajutorul poate fi în continuare cerut, dar valoarea acestuia va fi jumătate din cuantumul pentru cei asigurați, potrivit avocatnet.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre