Catacombele din Paris. Locul care a inspirat filmele de groază

Catacombele din Paris. Locul care a inspirat filmele de groază
Supranumit ”Orașul luminilor”, Parisul este într-adevăr un loc de care te îndrăgostești la prima vedere. Însă sub clădirile pline de istorie și restaurantele romantice se află ceva înfiorător. Catacombele din Paris au o istorie lungă.

Catacombele din Paris sunt construcții de tuneluri subterane care adăpostesc rămășițele a 6 milioane de oameni, povești stranii și multe secrete. Parisul strălucește și vibrează deasupra unui mormânt imens. Sutele de kilometrii de pereți reci susțin Parisul din subteran. Catacombele își încep povestea demult, încă din vremea Imperiului Roman. În secolul cinci era construită o structură de rezistență subterană. Deasupra apar primele așezări care se vor dezvolta în timp și vor forma Parisul, așa cum îl cunoaștem azi.

Adevărata poveste a catacombelor începe în secolul XVIII. Cimitirele din Paris erau suprapopulate. ”Les Innocents”, cel mai mare cimitir din acea perioadă, începuse să îi îmbolnăvească pe cei care locuiau în apropiere. Condițiile insalubre în care erau depozitate cadavrele riscau izbucnirea rapidă a unei noi epidemii. O soluție trebuia găsită cât mai curând.

Catacombele din Paris. Zeci de kilometri de încăperi pline cu oseminte ordonate cu grijă

În 1786 e oficial demarat proiectul Catacombelor. Între 1787 și 1814 „Les Innocenets” și celelalte cimitire suprapopulate încep să se golească. Rămășițele parizienilor încep să fie mutate în subteran, iar din 1810 catacombele sunt deschise vizitelor publicului larg. În 1859 ultimele oseminte își găsesc odihna veșnică în catacombe. Practic, rămășițele a șase milioane de oameni sunt aranjate în pereți perfecți de oase și cranii. 

Astăzi doar o porțiune mică din catacombe este disponibilă pentru vizitele publicului larg. Turul durează aproximativ 45 de minute și poartă vizitatorii prin epoca ”Les Innocents”, revoluția franceză (rămășițele lui Jean-Paul Marat și Maximilien Robespierre se găsesc aici) până în a doua jumătate a secolului XIX. Povestea și misterul catacombelor se extinde însă mult în afara celor aproximativ 2 km vizitabili. Locul a inspirat și filmul de groază ”Aș Above so Below”. Se spune că cine se aventurează acolo singur, nu va mai ieși niciodată, din cauza culoarelor întortocheate, care se presupune că sunt bântuite de spiritele celor ce își au odihna veșnică acolo. 

Foto: Facebook

Vrăjitoarele din Salem. Povestea halucinantă