Catacombele din Paris sunt construcții de tuneluri subterane care adăpostesc rămășițele a 6 milioane de oameni, povești stranii și multe secrete. Parisul strălucește și vibrează deasupra unui mormânt imens. Sutele de kilometrii de pereți reci susțin Parisul din subteran. Catacombele își încep povestea demult, încă din vremea Imperiului Roman. În secolul cinci era construită o structură de rezistență subterană. Deasupra apar primele așezări care se vor dezvolta în timp și vor forma Parisul, așa cum îl cunoaștem azi.
Adevărata poveste a catacombelor începe în secolul XVIII. Cimitirele din Paris erau suprapopulate. ”Les Innocents”, cel mai mare cimitir din acea perioadă, începuse să îi îmbolnăvească pe cei care locuiau în apropiere. Condițiile insalubre în care erau depozitate cadavrele riscau izbucnirea rapidă a unei noi epidemii. O soluție trebuia găsită cât mai curând.
Catacombele din Paris. Zeci de kilometri de încăperi pline cu oseminte ordonate cu grijă
În 1786 e oficial demarat proiectul Catacombelor. Între 1787 și 1814 „Les Innocenets” și celelalte cimitire suprapopulate încep să se golească. Rămășițele parizienilor încep să fie mutate în subteran, iar din 1810 catacombele sunt deschise vizitelor publicului larg. În 1859 ultimele oseminte își găsesc odihna veșnică în catacombe. Practic, rămășițele a șase milioane de oameni sunt aranjate în pereți perfecți de oase și cranii.
Astăzi doar o porțiune mică din catacombe este disponibilă pentru vizitele publicului larg. Turul durează aproximativ 45 de minute și poartă vizitatorii prin epoca ”Les Innocents”, revoluția franceză (rămășițele lui Jean-Paul Marat și Maximilien Robespierre se găsesc aici) până în a doua jumătate a secolului XIX. Povestea și misterul catacombelor se extinde însă mult în afara celor aproximativ 2 km vizitabili. Locul a inspirat și filmul de groază ”Aș Above so Below”. Se spune că cine se aventurează acolo singur, nu va mai ieși niciodată, din cauza culoarelor întortocheate, care se presupune că sunt bântuite de spiritele celor ce își au odihna veșnică acolo.
Foto: Facebook
Vrăjitoarele din Salem. Povestea halucinantă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook