Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce avem voie să mâncăm de Lăsatul Secului

Ce avem voie să mâncăm de Lăsatul Secului
Sâmbătă, 14 noiembrie, se lasa sec pentru Postul Crăciunului 2020, Postul Nasterii Domnului.  Lăsatul Secului este ultima zi când se mai consumă alimente „de frupt, de dulce". Duminică, 15 noiembrie, va începe Postul Crăciunului 2020.

An de an, credincioşii ortodocşi întâmpină Naşterea Domnului prin post şi rugăciune, prin fapte bune pentru semenii lor bolnavi sau cu mari probleme materiale şi spirituale.

Ce avem voie să mâncăm de Lăsatul Secului

Anul acesta, Lăsatul Secului are loc în seara Sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie. Este ultima zi când se mai consumă alimente „de frupt, de dulce”,  carne, ouă, lactate, băuturi alcoolice, înainte de a intra în Postului Naşterii Domnului, care durează 40 de zile, scrie crestinortodox.ro.

În ajunul începerii postului, creştinii petrec în familie. De Lăsatul Secului credincioși se întâlnesc cu naşii de cununie sau de botez, respectând obiceiurile păstrate din strămoşi. În această seară specială, bucuria ar trebui să fie deplină, dacă nu ar fi retricțiile cauzate de pandemie.

Traditia mai spune că, de Lăsatul Secului, nu avem voie să dăm bani cu împrumut. Femeile nu au voie să coasă, să spele sau să aibă alte activități în gospodărie, pentru a fi ferite de boli și de rele. Totodată, de Lăsatul Secului, femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru morți și vii.

O tradiție de Lăsatul Secului este aceasta: toate resturile de mâncare și oasele se strâng într-o față de masă. În dimineața primei zile de post se aruncă spre răsărit și se rostesc câteva cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrana dde la masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se crede că, practicând acest obicei, vrăbiile și alte păsări nu vor strica ogoarele.

Postul Crăciunului începe din 15 noiembrie

Din rânduielile bisericeşti aflăm că Postul Naşterii Domnului, primul post din Anul Nou Bisericesc, durează 40 de zile. În acest an, postul începe în data de 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie.

Este bine să ţinem seama că au dezlegare de la Postul Naşterii Domnului femeile gravide, copiii, bătrânii şi bolnavii.

În Postul Crăciunului, credincioșii trebuie să consume mâncăruri de post, adică fără carne, brânză și ouă. Lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.


Mare război! Corina Chiriac versus medicul Pautov. Totul a pornit de la un leac băbesc anti-COVID

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre