Mircea Badea a povestit că suferea fizic fără să știe de ce. A fost la ”toți medicii de pe planetă”, dar nici unul nu l-a putut ajuta. Salvarea a venit de la nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi care a scris o carte despre boala celiacă.

Ce dietă ține Mircea Badea. Are inoleranță la gluten

Mircea Badea nu știa că are boala celiacă. Până la un moment dat când, cofruntându-se cu probleme de sănătate, a zis că are ceva serios. S-a dus la toți doctorii de pe ”planeta asta”. N-au știu ce să-i facă, până la un moment dat când i-a spus unul că are o boală serioasă.

“Mircea și-a descoperit o intoleranță la gluten. A trebuit să căutam alimente în care să nu existe gluten. Cei care au o astfel de problemă ar trebui să recurgă la alimente simple, naturale. Nu mănânci cremă de brânză, mănânci brânză telemea, nu mănânci un pui cu sos sau o salată cu sos, ci fără, ca să fii sănătos și să îți menții greutatea”, a povestit Carmen Brumă.

„Domnul Mencinicopschi a scris o carte despre boala celiacă. E o boală nasoală. O boală destul de rară, dar nu atât de rară după cum ai putea crede după denumirea exotică. Se depistează rar. Constați că se întâmplă lucruri cu tine, dar nu știi de ce. Eu am boala celiacă. Stați liniștiți, nu se ia. Știți cine mai are boala celiacă? Novak Djokovic, numărul 1 mondial în tenis”, a mărturisit Mircea Badea.

Mircea Badea. Ce este boala celiacă?

Multe persoane nu reuşesc să tolereze componenta proteică din produsele pe bază de grâu, secară şi orz, aşa că trebuie să renunţe definitiv la orice produs care le conţine.

Gastroenteologii spun că boala celiac este o afecţiune autoimună cu predispoziţie genetică şi care dacă este netratată sau incorect tratată poate duce la osteoporoză, infertilitate, avorturi repetate, anemie prin deficit de fier şi anumite forme de cancer.

Nu există tratament medicamentos pentru boala celiacă, iar singura terapie constă într-un regim alimentar strict, fără gluten. Astfel se vindecă intestinul, iar simptomele se vor îmbunătăţi sau dispărea, în funcţie de caz.

Diagnosticul de boală celiacă se stabilește pe baza unor analize speciale de sânge. Boala, însă, poate duce la complicații nutriționale extraintestinale, anemie, osteopenie/osteoporoză, dar și riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum și o serie de malignități, cum ar fi limfom, cancer esofagian, cancer intestinal.

Carmen Brumă, mic dejun sănătos pentru intoleranța la gluten

Iubita lui Mircea Badea are grijă ce mănâncă acesta. Carmen Brumă propune un mic dejun sănătos pentru cei care au intoleranţă la gluten.

  • Lapte de cocos- 300 ml
  • Fulgi de hrişcă- 3 linguri
  • Fulgi de mei- 2-3 linguri
  • Seminţe de cânepă- 2 linguriţe
  • Scorţişoară după gust
  • Miere sau sirop de arţar- opţional, 1-2 linguriţe
  • Afine – opţional.

Andreea Marin fierbe. Ce emisiune pregătește și cum se va numi

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp