Ce nu vom mai mânca din 1 aprilie. Este interzis prin lege

Ce nu vom mai mânca din 1 aprilie. Este interzis prin lege
Toţi producătorii, proprietarii de restaurante şi fast-food-uri sunt obligaţi să schimbe radical rețetele produselor de patiserie. Legea intră în vigoare de azi, 1 aprilie și trebuie respectată.

Până acum, mulți producători ne ofereau alimente nesănătoase. Prin lege, s-a stabilit ce nu mai au voie să prepare de la 1 aprilie.

Ce nu vom mai mânca din 1 aprilie

Ce nu vom mai mânca din 1 aprilie. Toţi producătorii, proprietarii de restaurante şi fast-food-uri sunt obligaţi să schimbe radical rețetele produselor de patiserie. Prin lege, nu mai au voie să folosească în  exces acizii graşi din alimente, scrie evz.ro. Cine nu respectă legea va primi amendă de 30.000 de lei.

Sunt cele mai dăunătoare grăsimi pe care le putem găsi în patiserie şi panificaţie, margarină, chipsuri sau carne prăjită.

Acizii graşi cresc riscul de atac cerebral, infarct sau diabet. Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs.

Potrivit specialiştilor, reducerea grăsimilor trans în alimente ar duce la salvarea a 2.000 de persoane, doar în România.

Acizii graşi trans se găsesc în mod natural în anumite tipuri de carne şi în lactate grase. Nu sunt bune cele artificiale, care apar atunci când producătorii transformă uleiul vegetal din lichid în solid. Uleiul capătă astfel consistența untului şi poate fi folosit în industria alimentară.

Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs

Ce nu vom mai mânca din 1 aprilie. Ce spun experţii

Conf. Dr. Nicoleta Chira, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor Universitatea Politehnică Bucureşti. “De multe ori trecem pe lângă aceste mici afaceri şi pur simplu ne şochează mirosul neplăcut care se degajă de la procesul de prăjire. Mirosul ăla neplăcut e generat de nişte produşi de degradare ai grăsimilor care sunt nocivi pentru sănătate.”

Alexandru Ciric, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare. “Pentru un consumator, pericolul este destul de mare. Pericolul de deces prin boli cardiovasculare la nivel European se situează între 20 şi 32 la sută.”

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta. ”Nici un producător dintre cei mai mari nu a fost surprins de această decizie. Acizii graşi de acest tip au fost complet scoşi din producţie.  Îi folosesc coţi cei care nu sunt verificaţi, care nu au acte, care lucrează la negru, care nu au nici un fel de buletin de analiză”, a declarat preşedintele Romalimenta. Sursa: evz.ro


Alimente interzise la cină. Nu consuma asta niciodată seara

Nu consuma asta pe stomacul gol. Alimente interzise la micul dejun