Mâncăm mult, dar știm ce consumăm? Magazinle sunt pline acum, dar generații de români au mâncat puțin. Comuniștii dădeau tot la export, iar românii stăteau la cozi interminabile să cumpere rația de alimente. Acum este simplu, mâncăm de la fast-food și ce avem la îndemână, dacă nu avem timp de gătit.
Mâncăm mult și ne hrănim puțin
Într-o abundență de produse alimentare, dieta oamenilor este foarte puțin variată și incredibil de săracă în nutrienți.
Este ceea ce susține Bee Wilson, scriitoare britanică pe teme culinare, jurnalist și specialist în nutriție: “Dieta e cauza mai multor morți decât foametea“.
Cumpărăm produse care arată apetisant, care nu solicită mult efort în pregătirea lor, poate chiar le luăm gata preparate. Sunt gustoase, dar nu ne mai gândim cât de naturale, cât de sănătoase sunt, ce beneficiu ne aduc.
Când mergem la cumpărături, ar fi bine să aplicăm sfatul dr. nutriționist Mihaela Bilic: să ne întrebăm dacă așa ceva mânca bunica.
În felul acesta avem mai puține șanse să ne îndepărtăm de natură, de produsele locale, despre care e știut că sunt cel mai bine digerate de către organismul nostru.
Putem beneficia de tot aportul de vitamine, de nutrienți ai unui fruct sau ai unei legume atunci când le consumăm la timpul lor și dacă ele sunt locale, cresc în zona în care trăim.
Este bine să știți că alimentele cele mai ieftine sunt cele bogate în grăsimi, zaharuri și amidon, care te fac să mănânci în exces și să te îngrași. Însă, nu îți asigură necesarul de nutrienți.
Cum facem să mâncăm și să ne hrănim
Specialiștii au o lungă listă de recomandări. Și fermierii români au o recomandare: nu cumpărați fructe și legume care sunt mai mari decât ar fi normal. Este posibil să aibă chimicale.
- Să acordăm mesei importanța cuvenită. Ne așezăm la masă pentru 15-30 de minute (sau chiar mai mult) alături de cei dragi (familie, prieteni, colegi etc.) și să mâncăm fără a fi distrași de muncă, de televizor, de telefon.
- Ne bucurăm de mâncare cu toate simțurile: miros, gust.
- Mâncăm cât mai variat: fructe, legume, lactate, carne, ouă, cereale.
- Gătim în casă cât de mult se poate.
- Alegem rețete simplu de realizat, cu ingrediente pe care le-ar fi folosit și bunica.
- Alegem ingrediente cât mai aproape de starea lor naturală, cât mai proaspete.
- Mergem la cumpărături cu lista de alimente necesare pentru o săptămână. Nu mai adăugăm altceva ce pare frumos ambalat.
Cum mâncăm corect. Ne spune un celebru nutriționist
Ce mâncăm în 2021? Trenduri culinare
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook