Simona Ionescu / Redactor Șef

Creierul are nevoie de hrană sănătoasă. Iată alimentele care trebuie evitate

Creierul are nevoie de hrană sănătoasă. Iată alimentele care trebuie evitate
Corpul uman e setat astfel încât să funcționeze perfect sănătos dacă e alimentat corect. Alimentația optimă ajută dezvoltarea creierului, la fel cum cea incorectă are șanse să îl îmbolnăvească. Sunt, așadar, o serie de alimente care trebuie evitate pentru a fi sănătoși mental.

Alimentele  parțial hidrogenate rămân în corp sub formă de toxine care afectează în primul rând creierul. Acestea sunt cea mai nocivă grupă de alimente din lume și provoacă boli cardiovasculare și Alzheimer. Pentru a avea o memorie mai bună și pentru a-ți proteja sănătatea creierului este necesar să evitați aceste alimente periculoase.

Într-un studiu efectuat la Brigham and Women’s Hospital din Statele Unite și în care au fost incluși peste 6.000 de participanți în vârstă, a fost testată legătura dintre memorie, cogniție și dietă pe o perioadă de cinci ani. Concluziile au arătat că persoanele care aveau o dietă bogată în grăsimi saturate aveau o evoluție cognitivă mai proastă în comparație cu cei care consumau mai mulți acizi grași mononesaturati (precum cei incluși în dieta mediteraneană).


De ziua lui, Smiley și-a dus iubita în „Elveția României”

Velea și Antonia, imagini din casa plină de copii


Un articol publicat de cercetătorii de la Harvard sugerează că gena numită apolipoprotein E, sau APOE, care e asociată cu nivelul colesterolului din sânge, ar avea legătură cu apariția bolii Alzheimer atunci când aceasta prezintă variații. Pentru a avea o memorie mai bună și pentru a-ți proteja sănătatea creierului de-a lungul timpului este necesar să evitați grăsimile saturate.

Ce alimente trebuie să evitați

Printre aceste alimente se numără: bacon, salam, cârnați, chorizo, dar și brânza sau untul. „Cu toții le consumăm din când în când, dar atunci când grăsimile saturate devin o bază în alimentația ta, își vor lăsa amprenta asupra sănătății tale”, declară Christopher Calapai, medic specialist în osteopatie, pentru byrdie.com.

De asemenea, sunt de evitat alimentele albe precum pâine, orez alb și paste făinoase cresc indicele glicemic din sânge, ceea ce duce la creșterea inflamației la nivelul creierului. Și alimentele care conțin grăsimi trans sunt periculoase: prăjiturile și fursecurile cumpărate, produse de patiserie, fast-food, chipsuri, alimentele prăjite etc.

„Dietele bogate în grăsimi trans cresc depozitele de placă din creier . Un studiu a descoperit că persoanele care au consumat niveluri ridicate de grăsimi trans de-a lungul vieții aveau la bătrânețe o capacitate cognitivă scăzută și creiere mai mici”, spune Dr. Calapai.

Sursa foto: Pixabay / Stevepb

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre