Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu pantofii care conțin sânge de om. Instanța a decis

Ce se întâmplă cu pantofii care conțin sânge de om. Instanța a decis
Uneori spunem că „e mare grădina lui Dumnezeu” și destui au sărit gardul. Ultima fiță în materie de încălțăminte sport a ajuns în instanță, iar motivul e de necrezut.

O instanță a decis ce se întâmplă cu pantofii care conțin sânge de om. Nu știați de existența lor?  Vă lămurim. Sunt chiar ultima fiță. 666 de exemplare, la 1.018 dolari bucata. Și conțin sânge de om. În materialul din care e turnată talpa.

Pantofii Satan sunt opera colectivului artistic MSCHF, care i-a lansat în urma unei colaborări cu rapperul Lil Nas X. Rapperul american Lil Nas X a devenit cunoscut după hitul Old Town Road, al cărui remix a fost difuzat în primăvara şi vara lui 2019.

Ce se întâmplă cu pantofii care conțin sânge de om

MSCHF a primit ordin să sisteze livrările în urma unei acţiuni în justiţie introdusă de Nike, potrivit unor documente judiciare consultate de AFP.

Gigantul din domeniul articolelor vestimentare sportive a atacat în justiţie colectivul artistic MSCHF, specializat în articole de serie limitată, puse în vânzare online la o dată stabilită. Mai exact, Nike acuză MSCHF de contrafacerea şi diluarea mărcii. Seria limitată de pantofi Satan are la bază modelul de pantof sport Air Max 97 realizat de Nike.

Colectivul artistic a adăugat „semne distinctive” pe pantofii sport creați de Nike, precum o pentagramă. Aceasta e considerată, în anumite contexte, un simbol satanic. De asemenea, MSCHF a comunicat faptul că în talpa pantofilor a fost injectată o picătură de sânge uman.

Stoc epuizat în 60 de secunde

Luni, când a fost pus în vânzare acest model, în 666 de exemplare, număr asociat la rândul său diavolului, Nike a înaintat o acţiune în justiţie. La un tribunal federal civil din Brooklyn, gigantul articolelor de sport a solicitat suspendarea livrării pantofilor MSCHF. Nike nu putea cere interzicerea de vânzare, deoarece cele 666 de perechi sau vândut mai ceva ca pâinea caldă. Stocul a fost epuizat într-un minut.

Joi, un judecător federal american a emis un ordin provizoriu de interdicţie. Acesta împiedică MSCHF să expedieze comenzile conţinând aceşti pantofi. În același ordin colectivul artistic are interdicție și la a mai utiliza pe viitor marca Nike, potrivit documentelor consultate de AFP.

Judecătorul a precizat că acţiunile colectivului artistic MSCHF sunt „susceptibile de a crea confuzie (…) în rândul consumatorilor în ceea ce priveşte originea, sponsorizarea sau autorizarea” pantofilor şi că aceştia „ar dilua şi ar prejudicia” marca Nike, provocând „un prejudiciu ireparabil” în lipsa acestei ordonanţe.

Pantofii Isus aveau apă sfințită injectată

Într-un comunicat publicat joi, MSCHF şi-a susţinut punctul de vedere potrivit căruia aceşti pantofi reprezintă o creaţie artistică. Astfel, producţia lor este o manifestare a libertăţii de exprimare.

„Nu există o modalitate mai bună de a stârni o discuţie referitoare la cultura de consum decât participând la cultura de consum”, a susţinut compania.

MSCHF s-a declarat „în mod sincer surprins” de acţiunea Nike. Și a anunțat că este „nerăbdător să colaboreze cu Nike şi cu tribunalul pentru a rezolva problema cât mai curând posibil”.

Ordonanţa de interdicţie temporară va fi menţinută până la emiterea unei decizii definitive vizând solicitarea de interdicţie preliminară introdusă de Nike. MSCHF trebuie să se prezintă în faţa instanţei pe 14 aprilie.

Pantofii Satan au fost realizaţi de MSCHF după pantofii Isus. Aceștia aveau crucifix la șireturi și apă sfințită injectată în talpă. Trebuie spus că deși și aceștia sunt inspirați dintr-un model de pantofi sport Nike, compania nu a  introdus nicio acţiune în justiţie pentru această gamă.

Sursa foto: Instagram / MSCHF

Denis „Inimă de țigan”, tătic pentru a doua oară

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre