Consumul de alcool în tinerețe oprește dezvoltarea creierului. Este concluzia unui studiu recent, care spune că efectul negativ poate apărea după patru beri consumate zilnic. Și când ne gândim că mulți adolescenți sunt de-a dreptul încurajați de părinți să ia „o bere”, dacă tot au trecut cu brio bacalaureatul.
Consumul de alcool este tot mai frecvent în rândul elevilor de liceu sau al studenților, iar oamenii de știință avertizează că această practică ar trebui să înceteze, altfel, efectele vor dura o viață. Cercetătorii americani de la OHSU (Oregon Health & Science University) au realizat un studiu care demonstrează faptul că tinerii care consumă constant câte patru beri zilnic își reduc dezvoltarea creierului aproape la jumătate. Mai exact, cu 47%.
Oamenii de știință au efectuat cercetări folosind macaci. Creierul acestora li se dezvoltă cu un milimetru la fiecare doi ani. După ce animalelor le-a fost administrat alcool în mod constant ( bere) s-a observat că creșterea creierului a fost cu 0,25 de milimetri mai mică anual.
Efectele negative ale consumului de alcool sunt prezente și în cazul adulților. Un studiu efectuat de Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a arătat că între 5 și 6% dintre noile cancere apărute și decesele cauzate de cancer la nivel global sunt atribuite consumului de alcool.
Potrivit acestui studiu, consumul de alcool, indiferent că este slab, moderat sau în cantități mari, duce la creșterea riscului de a dezvolta mai multe tipuri de cancere, incluzând cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul esofagian și cancer al gâtului sau al capului.
Sursa foto: Adrian Pîclișan
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook