Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă în organism atunci când consumi ciuperci

Ce se întâmplă în organism atunci când consumi ciuperci
Un nutriționist și expert în boli metabolice explică ce se întâmplă în organism atunci când consumăm ciuperci. E important de știut cum să le gătiți și mai ales care e porția corectă.

Pe lângă conținutul ridicat de substanțe esențiale și vitamine, ciupercile pot cauza și unele manifestări neplăcute. Ce se întâmplă în organism atunci când consumi ciuperci explică Mihaela Bilic, cunoscutul nutriționist.

În compoziția ciupercilor se află o mulțime de nutrienți esențiali, precum un complex de vitamine B. De asemenea, sunt bogate în fibre minerale și au puține calorii. Cu toate acestea, ca minusuri, consumul de ciuperci poate cauza indigestie și nu conțin atât de multe proteine pe cât sunt credeam. Iată cum le poți pregăti și ce cantitate poți consuma!

Ciuperci. Știți vorba aceea care spune “crești ca o ciupercă după ploaie”? E similară cu modelul de creștere al lui Făt-Frumos, la fiecare 24 ore ciupercile chiar își dublează volumul. Indiferent de varietate și de felul în care le gătim, ciupercile aduc un plus de gust în orice preparat. Iar asta se datorează acidului glutamic, o formă naturală de monoglutamat de sodiu responsabilă pentru senzația de wow- curcubeu în cerul gurii. (…)

Porția corectă: cât și cum vă plac (inclusiv crude), cu condiția să fiți atenți la cantitatea de grăsime adăugată- ciupercile absorb uleiul precum un burete. Ciupercile nu se spală, e suficient să le curățați de coaja subțire care le acoperă”, afirmă nutriționistul pe contul de Instagram.

Plusurile și minusurile ciupercilor

Plusuri:
-produse eminamente dietetice, cu peste 90% apă, multe fibre și puține calorii (10cal/100g)
-bogate în minerale, mai ales potasiu (efect diuretic) și seleniu
-ciupercile au concentrația maximă de vitamine B din regnul vegetal- 100g acoperă 30-40% din doza zilnică de vitaminele B3 și B5

Minusuri:
-deși se spune că sunt bogate în proteine, mai mult gustul ne duce cu gândul la carne- conțin 3-4% proteine, față de 20-24% în carne
-pot da indigestie

Teoria conspirației despre ARN-ul mesager, demontată

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre