Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se va întâmpla cu prințesa moștenitoare dacă se căsătorește cu o femeie

Ce se va întâmpla cu prințesa moștenitoare dacă se căsătorește cu o femeie
Recent, Uniunea Europeană a decis că pe teritoriul ei, cuplurile de același gen trebuie să aibă aceleași drepturi ca și familiile heterosexuale. Sunt, încă, țări care trebuie să se alinieze la noua recomandare. România este una dintre ele.

Ce se va întâmpla cu prințesa moștenitoare dacă se căsătorește cu o femeie, au stabilit, recent, autoritățile din Olanda. Chiar dacă are doar 17 ani, Prințesa Catharina-Amalia a Olandei, moștenitoare a tronului olandez, are deja propria voce puternică. În vară, prințesa a anunțat că va renunța la dreptul la o indemnizație anuală. Prințesa este viitoarea regină, iar suma la care a spus „pas” este una deloc de neglijat.

Fiica cea mare a regelui Willem-Alexander și a reginei Maxima i-au trimis în luna iunie o scrisoare scrisă manual prim-ministrului olandez Mark Rutte, prin care i-a comunicat decizia ei de a refuza indemnizația de aproape 2 milioane de dolari până când va prelua îndatoririle regale.

„La 7 decembrie 2021 voi avea 18 ani și, potrivit legii, voi primi o indemnizație”, a scris Prințesa Amalia într-o scrisoare publicată de NOS. „Mi se pare inconfortabil atâta timp cât nu fac nimic pentru asta în schimb și în timp ce alți studenți au un trai mult mai dur, mai ales în această perioadă de coronavirus.”

Amalia a adăugat că intenționează să-și ia un an sabatic înainte de a începe studiile universitare. Ea a spus că va rambursa cei aproape 400.000 de dolari la care avea dreptul în perioada de studenție și nu va pretinde cheltuieli de 1,6 milioane de dolari „până când nu voi avea costuri ridicate în rolul meu de prințesă de portocală”.

Ce se va întâmpla cu prințesa moștenitoare

Acum, premierul olandez a redeschis discuțiile în privința Prințesei, vorbind despre ce se poate întâmpla cu membrii familiei regale olandeze dacă intra în căsătorii de același sex, scrie Elle.com.

„Nimic nu o împiedică pe Prințesa moștenitoare Amalia să se căsătorească cu o femeie dacă ea alege așa”, a transmis premierul. Este inutil să o negăm: în ceea ce privește drepturile civile, Olanda este cu ani-lumină înainte. După ce a fost prima țară din lume care a legalizat uniunile homosexuale, în 2001, astăzi este prima monarhie care permite căsătoriile „curcubeu” chiar și pentru membrii familiei regale și pentru moștenitorii direcți la tron.

Premierul Mark Rutte a redeschis problema, care fusese deja abordată cu rezultate negative în 2000. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, el a explicat că „Guvernul consideră că moștenitorul se poate căsători și cu o persoană de același sex”, și că, „prin urmare, nu se crede că un moștenitor al tronului sau regele ar trebui să abdice dacă dorește să se căsătorească cu un partener de același sex”.

Căsătoriile homosexuale regale din Olanda

Olanda a fost prima țară din lume care a legalizat uniunile între persoane de același sex. Declarația clară și incisivă vine ca răspuns la îndoielile ridicate de recenta publicație Amalia, Duty Calls, o carte dedicată Prințesei Moștenitoare Catharina-Amalia, fiica cea mare a Regelui William Alexander și a Reginei Maxima, în care se susține că în virtutea străvechii legi, ar fi exclusă posibilitatea ca un cuplu de același sex să urce pe tron.

Confruntat cu îndoielile ridicate de doi parlamentari de la VVD (Partidul Popular pentru Libertate și Democrație), premierul a clarificat că vremurile s-au schimbat și că de acum înainte, în cazul unei căsătorii LGBTQ +, moștenitorul nu va fi obligat de Parlament să renunțe la tron.

Căsătoriile regale trebuie aprobate de Parlament

Spre deosebire de căsătoriile obișnuite, căsătoriile regale necesită aprobarea Guvernului și, în trecut, unii membri ai casei regale olandeze au renunțat în mod repetat la locul lor în linia succesorală pentru a se putea căsători cu cineva fără permisiune.

Cu toate acestea, în cazul căsătoriilor „curcubeu”, întrebarea ar fi mai complicată, deoarece nu se știe ce s-ar întâmpla cu succesiunea dacă ar exista copii născuți prin adopție sau fertilizare asistată. Potrivit lui Mark Rutte, chestiunea ar fi „înfricoșător de complicată”, deoarece constituția olandeză prevede că doar un „descendent legitim” îi poate succeda regelui sau reginei.

Pentru moment, însă, ipoteza pare încă îndepărtată, mai ales pentru că moștenitoarea tronului, Catharina-Amalia are doar 17 ani și se știe foarte puțin despre viața sa privată. Nici măcar nu se spune că măsura trebuie să o privească personal, dar ceea ce contează este că „nimic nu o împiedică prințesa moștenitoare Amalia să se căsătorească cu o femeie, dacă așa dorește aceasta”.

După cum a explicat Rutte, prevederea nu este atât o lege adaptată prințesei, cât semnul că vremurile se schimbă și că trebuie dezvoltată o nouă sensibilitate față de drepturile civile.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre