Cea mai bizară frescă bisericească din România îl conține pe Osama Bin Laden

Cea mai bizară frescă bisericească din România îl conține pe Osama Bin Laden
În 2001, chiar pe 11 septembrie, preotul Ion Bădilă picta în stânga altarului din Capela Militară din piața 700 din Timișoara. A auzit la radio oroarea care se întâmpla peste Ocean. Impactul atentatului de la World  Trade Center l-a izbit în plin. Atunci a înțeles că e menirea și datoria lui e să consemneze istoria și pe meleaguri bănățene.

Așa a apărut o frescă aparte în mica biserică din centrul Timișoarei, cea mai bizară frescă bisericească din România îl conține pe Osama Bin Laden.

Fresca prezintă, sub picioarele Mântuitorului, flăcările Iadului, cu turnurile de la World Trade Center arzând, un drac ţinând în mână o bombă pe care se pregătește să o lanseze şi un avion la care se uită un personaj îmbrăcat în haine tradiționale arabe, cu barbă. Elementul central al frescei este reprezentat de Osama Bin Laden, cumplitul terorist, călare pe un avion Boeing ce se îndreaptă spre „Turnurile Gemene”.

Cea mai bizară frescă bisericească din România

„Lucram la scena respectivă, scena iadului, când s-a întâmplat nenorocirea din America. A fost o inspirație de moment, să pun acea întâmplare în frescă. Nu am făcut schițe în prealabil. Am lucrat pur și simplu. Din păcate, lucrarea aceea mi-a adus necazuri”, mărturisește pictorul de biserici. Ion Bădilă, absolvent al Institutului  de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, cu specializare în scenografie și pictură bisericească, are cum 67 de ani, și e pensionar.

Are la activ peste 30 de biserici pictate, cele mai multe în vestul României. Chiar dacă ne-a spus că a avut „probleme” în urma picturii frescei cu fostul terorist nr. 1 al planetei, nu vrea să intre în detalii. Își amintește însă că o delegație NATO care a vizitat biserica, iar ofițerii au fost impresionați de pictură.

Trebuie spus că este tradiția picturii bisericești ortodoxe preluarea unor întâmplări din realitatea cotidiană. Exemple găsim și în bisericile și schiturile vechi din Moldova, unde, deseori, diavolii pictați în anumite scene erau reprezentați sub formă de turci cu șalvari și iatagane, amintind de perioadele în care aceștia atacaseră țara.

Tot în chip diavolesc pictorul l-a reprezentat pe fostul președinte Ion Iliescu, într-o altă biserică. „Ca o întâmplare, și atunci pictam aceeași scenă. Era momentul în care a murit Corneliu Coposu, iar fostul președinte a plecat din țară, refuzând să participe la funeralii. Am văzut asta în presă și l-am băgat acolo”, povestește pictorul.

Sursa foto: Adrian Pîclișan